Nagy a migrációs nyomás az európai határoknál

Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint fennáll az illegális migrációs nyomás az európai határoknál, de vannak egyre hatékonyabb lépések bizonyos tagállamok részéről ezzel szemben.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltánt az M1 csatornán csütörtök este arról kérdezték, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország megerősítette a déli határ védelmét, miután felajánlotta segítségét Horvátország mellett a balkáni migrációs útvonallal érintett összes országnak.

A kormányszóvivő mértékadó becslésnek nevezte, hogy 70 ezer migráns lehet úton a Balkánon.

– mondta.

Azt is mondta, Magyarország megerősíti a rendőri és határvadász-jelenlétet a magyar-horvát határszakaszon, valamint felajánlották segítségüket a bosnyák és a horvát szerveknek.

Macedóniában és Szerbiában is vannak magyar rendőrök olyan határszakaszokon, ahol sok migráns jelenik meg.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítéséről azt mondta, megvan erre a fedezet, és ez az első lépés abban a folyamatban, amelyet a lakástakarék-pénztárakkal kapcsolatban ígért a kormány.

Az a cél, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban legyen az állam által adott kedvezményes kölcsönből lakás – mondta. Azt is mondta, várható, hogy „az előttünk álló konzultációban” megkérdezik, milyen más formában gondolkodnak, mit tartanak támogatandónak a magyarok.