Több helyen is megdőlt az országos melegrekord

ősz, napsütés, időjárás
04 October 2018, Hessen, Frankfurt/Main: The sun shines through the leaves of a common oak, which have already changed colour in autumn. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa
Vágólapra másolva!
Az ország déli megyéiben igazán nyárias meleg volt szombaton, több helyen 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A legmelegebb a Csongrád megyei Kübekházán volt,

ahol 27,3 fokot is mértek szombat délután

- írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebokk-oldalán.

Az október 27-ére vonatkozó abszolút maximum rekordját eddig Balatonfenyves tartotta, ahol 1952-ben 26,0 fok volt a legmelegebb órában. Délután több állomáson is mértek a műszerek ennél melegebbet!

Vasárnap a déli órákig változóan felhős időre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, majd fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Napközben legfeljebb néhol, majd késő délutántól, estétől egyre több helyen várható eső, zápor, esetleg egy-egy zivatar is előfordulhat. Nagy területen erős, helyenként viharos lesz a déli szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 26 fok között alakul,

északon lehet néhány fokkal hűvösebb. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Hétfő hajnalban délnyugaton szakadozni kezd a felhőzet. A déli szelet többfelé erős lökések kísérik. Hajnalra általában 11 és 16 fok közé hűl le a levegő. Napközben felszakadozik, csökken a felhőzet,

néhány órás napsütés szinte mindenütt lehet.

Szórványosan várható eső, zápor; zivatar is kialakulhat. Mindazonáltal délután már egyre kisebb az esélye a csapadéknak. A déli, délkeleti szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.