Itthon melegrekordok dőlnek meg, Európa más részein már havazik

időjárás, tél, Spanyolország
Pajares, 2018. október 29. Havat lapátol egy kamionsofőr az észak-spanyolországi Asztúria tartományban fekvő Pajaresben 2018. október 29-én. MTI/EPA/EFE/Alberto Morante
Vágólapra másolva!
Európa egyes magasabb pontjain már télies az időjárás. Míg Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban már havazott.
Vágólapra másolva!
A budapesti Március 15. tér az őszi napsütésben 2018. október 29-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint miközben Magyarországon dőlnek a hőmérsékleti rekordok és már-már "nyarat idéző" maximumok vannak, addig nem messze téliesre fordult az időjárás.

Hófödte háztetők az észak-spanyolországi Asztúria tartományban fekvő Pajaresben 2018. október 29-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Morante

Az Alpokban sokfelé havazik, legfőképpen a déli vonulatoknál. A 2757 méteren lévő Stelvio-hágónál például már több mint 1 méter friss hó hullott. Ennél jóval alacsonyabban is havazott: az éjszaka folyamán az osztrák-olasz határon fekvő - 1370 méteren lévő - Brenner-hágón is havas a táj.

Nemcsak az Alpokban köszöntött be a tél: Franciaországban és Spanyolországban is havazott 600-700 méter tengerszint feletti magasságban - írta a meteorológiai szolgálat.

Havat lapátol egy kamionsofőr az észak-spanyolországi Asztúria tartományban fekvő Pajaresben 2018. október 29-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Morante

De heves viharok okoztak gondot Olaszországban is. A rossz idő miatt hat tartományban rendelték el a legmagasabb fokú riasztást.

Az ország több részén hétfőn és kedden is zárva tartanak az iskolák, a temetők, a parkok és a tengerparti sétányok. A Rómától északra fekvő Civitavecchia kikötőjében hétméteresek a hullámok, ezért nincs tengeri összeköttetés Szardíniával és Szicíliával.

Az északkeleti Veneto és Friuli Venezia-Giulia, az alpesi Trentino Alto Adige, az északnyugati Liguria és Lombardia, valamint Abruzzo tartományban lépett életbe a legmagasabb fokozatú riasztás. Közepes szintű riasztást rendeltek el a Tirrén-tengerre néző olasz tartományokban.

Kritikus a helyzet a trentinói Belluno térségében a folyókká duzzadt patakok miatt és a déli Reggio Calabriában, ahol óránként több mint 100 kilométeres széllökéseket mértek.

A liguriai La Spezia kikötőjében a szél megrakott konténereket emelt fel.

Velencében leállították a vízibuszok forgalmát a megemelkedett vízszint miatt.

A történelmi városközpont 70 százaléka víz alatt van.

Rómában egész hétfőn heves, forró szél fújt, amely fákat csavart ki, és homokkal temetette be az utcákat. A főváros utcái elnéptelenedtek. A polgári védelem a riasztás meghosszabbítására készül keddre is.

Tandemező kerékpárosok az észak-spanyolországi Navarra tartományban fekvő Pamplonában 2018. október 29-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Jesus Diges

Magyarországon a hétvégén és hétfőn is melegrekordok dőltek meg

Az országos és a fővárosi napi melegrekord is megdőlt hétfőn. Egy Csongrád megyei településen 27 foknál is melegebb volt, és több mint 10 fokkal melegebb volt az országban az ilyenkor szokásosnál.

Kedden a felhőzet és a csapadék fokozatosan a Tiszántúlra szorul vissza, nyugat felől egyre nagyobb területen kisüt a nap. A délies szél sokfelé lesz erős, és az éjszaka során további erősödés várható. A Dunántúlon és a hegyekben főleg éjszaka és kedden viharos lökések is lesznek, de ezek kedd estére megszűnnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul, az északkeleti határ közelében lehet a leghűvösebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 23 fok között várható.

Járókelők a budapesti Március 15. téren az őszi napsütésben 2018. október 29-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint Magyarországon kevésbé napos, inkább borús, szeles idő várható október utolsó napjaiban. Jelentősebb lehűlésre egyelőre nem kell készülni: jövő héten fagy nem várható, napközben is 20 fok körül alakulnak majd a maximumok.