Volner János elismerte a tiltott pártfinanszírozást

2018.10.30. 08:22

Tényként beszélt a Jobbik tiltott pártfinanszírozásáról a Magyar Időknek adott interjújában Volner János – írta a lapnak küldött közleményében az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője. Horváth Bálint szerint a Jobbik volt alelnökének szavai azt támasztják alá, hogy a szervezet a vonatkozó törvényi előírások, illetve eljárási szabályok maradéktalan betartásával végezte el a Jobbik ellenőrzését.

A Jobbik korábbi alelnöke és parlamenti frakcióvezetője az elmúlt egy évben – a párt további politikusaihoz hasonlóan – számos alkalommal rágalmazta és vádolta alaptalanul az Állami Számvevőszéket (ÁSZ). Volner János még a szervezet elnökét is nyíltan megfenyegette az Országgyűlés plenáris ülésén – írta a Magyar Időknek küldött közleményében Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője reagálva a volt jobbikos korábbi nyilatkozatára.

A pártból nemrég kilépett képviselő a lapnak adott interjújában azt mondta, hogy amikor kiderült a tiltott pártfinanszírozásból fakadó bírság, ő hatmillió forintot tett a pártba a saját pénzéből, mivel személyes ügynek tekintette, hogy a párt helytálljon. Volner arról is beszélt, máig nem lehet tudni, mi lett azzal a százmillió forinttal, amit a Jobbik gyűjtött az összesen 662 millió forintos bírság törlesztésére.

Ennek az összegnek a sorsáról Volner szerint két ember tud: Vona Gábor volt pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató. 

Volner JánosForrás: MTI/Rosta Tibor

Mindig visszapattant

Horváth Bálint a fentiekre reagálva azt írta, mostanra Volner Jánosnak is világossá vált, hogy súlyosan tévedett, hiszen

az interjúban tényként beszélt a Jobbik tiltott pártfinanszírozásáról.

A szervezet munkatársa szerint mindez azt támasztja alá, hogy a számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások, illetve eljárási szabályok maradéktalan betartásával végezte el a Jobbik ellenőrzését, amely során feltárta, hogy a párt 2017 első fél évében a működéséhez a jogszabályt megsértve összesen 331,660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A kommunikációs vezető azt hangsúlyozta, hogy a tiltott támogatások elfogadása korrupciós veszélyt jelent és törvényi előírásokba ütközik, és így aláássa a közbizalmat.

A Jobbik zavaros pénzügyeiről a volt alelnök azt is mondta, Kisberk Szabolcs, az N1TV korábbi főszerkesztője és Szabó Balázs volt szekszárdi jobbikos által emlegetett különböző pénzosztásokról, feketepénz-forgalomról szóbeszéd szintjén hallott, és amikor megpróbált utánajárni, mindig „visszapattant".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK