Apáti István: Lehetnek még kilépők a Jobbikból, mert zavar és bizonytalanság van a fejekben

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, felsőoktatási törvény, Apáti István; Ander Balázs
Budapest, 2017. április 4. Apáti István jobbikos képviselő felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 4-én. Mögötte frakciótársa, Ander Balázs. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
„Értékrendi, stratégiai kérdésekről egyeztetnek a Mi Hazánk Mozgalommal, de jó esély van a csatlakozásra” – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Apáti István. A Jobbik volt alelnöke úgy érzi, a szervezet balratolódásában neki is van felelőssége, és szerinte nem zárható ki, hogy újabb képviselők hagyják el az ellenzéki párt sorait. Tegnap napvilágot látott egy felmérés, ami azt mutatja, hogy a választások óta megfeleződött a Jobbik támogatottsága.
Vágólapra másolva!

Egyelőre a tárgyalási szakaszban állnak a Mi Hazánk Mozgalommal – mondta a Jobbikból kilépett Apáti István a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A független jelölt elárulta, hogy

reális az esélye annak, hogy a Jobbikból szintén kilépett Volner Jánossal és Fülöp Erikkel együtt csatlakozni fog Toroczkai László pártjához.

A Sneider Tamás által megfenyegetett politikus hozzátette, hogy jelenleg, a többi között, értékrendi és stratégiai kérdésekről tárgyalnak a korábban kiszakadt radikálisokkal.

Kritikák sokasága a Jobbiknak

Apáti István ezt követően valóságos kritikai özönt zúdított volt pártjára, és annak vezetőire.

  • Úgy érezte, hogy a tenni akarás vágya megvolt benne, amit azonban a Jobbikban nem engedtek kibontakozni. „Egy ketrecbe zárt farkasnak éreztem magam” – mondta. Elmondta, hogy szóvivőként hónapokig nem mehetett sehova, pedig a párt szóvivője volt.
  • Nem rejtette véka alá, hogy egy karakteresebb jobboldali pártot keres, egy olyan pártot, ami „tudatos futballt játszik”. Ugyanakkor hozzátette, hogy „a Jobbik vezetői nem a tudatos futball hívei, ők arra rúgják a labdát, amerre az orruk áll”.
  • Kifogásolta, hogy a pártban egy-két vezető hozta meg a döntéseket, amikről a többi párttag csak a sajtóból értesült.
  • Bár korábban úgy nyilatkozott, hogy nem lép ki magától a Jobbikból, hanem megvárja, amíg kirúgják, ez az álláspontja Volner János távozásával megváltozott. „Volner távozásával az utolsó olyan politikus is elment a pártból, akiben megvolt a potenciál a jó eredmények eléréséhez” – tette hozzá.
  • Sneider Tamás, pártelnök fenyegetése kapcsán kiemelte, hogy nem ő volt az, aki elárulta a közösségét és a pártját. „Jelenleg olyan elnöke van a pártnak, aki menekül” – nem rejtette véka alá véleményét Sneiderrel kapcsolatban.

Mindezek eredőjeként Apáti szerint

nem zárható ki, hogy lesz még kilépés a Jobbikból, mert zavar és bizonytalanság van a fejekben.

Zacskós pénzek

A képviselő az állítólagos zacskós pénzek kapcsán azt mondta, őt nem keresték meg ilyennel,

de hallott arról, hogy a regionális igazgatók oszthatták ki ezeket a pénzeket.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez egyelőre csak feltételezés, az ügy komoly kivizsgálásra szorul. Szerinte amennyiben bebizonyosodik, hogy tényleg zacskóban érkeztek pénzek a párthoz, akkor az azzal kapcsolatos bírság jogos lenne.

A Jobbik szavazótábora megfeleződött április óta

Mindeközben tegnap napvilágot látott a ZRI Závecz Research október közepén végzett közvélemény-kutatása, amely lesújtó képet fest a Jobbik támogatottságának alakulásáról.

  • Május: a teljes népesség körében 15 százalékos volt a Jobbik támogatottsága.
  • Július: a teljes népesség körében 10 százalékra csökkentek a párt támogatottsági mutatói, ezzel elvesztették a támogatóik harmadát.
  • Október: jelenleg már csak 8 százalékon áll a Jobbik a teljes népesség körében, ami azt jelenti, hogy ismét távoztak szimpatizánsok a párttól.

Hogy komoly bajban vannak Sneider Tamásék, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a szocialisták látványosan felzárkóztak hozzájuk: az MSZP már csak egy százalékkal van lemaradva az egykori radikálisoktól, a teljes népesség körében jelenleg 7 százalékon állnak. A Fidesz-KDNP tábora negyedéve ugyanakkora, a múlt hónapban a választókorú népesség 35, jelenleg 36 százaléka támogatja a kormánypártot.