Az ügyészség nem értékelte a lejáratást, vádat emelt az Index munkatársa ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelt Dezső András, az Index.hu újságírója ellen az ügyészség, mert a svédországi migrációs helyzetről a választási kampányban beszámoló Natalie Contessa af Sandebergről olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek egyrészről törvényi védelem alá esnek, másrészről jelentős érdeksérelmet okozott a svéd nőnek. A balliberális portál munkatársa azért szeghette meg a törvényt, hogy a célszemélyt lejárathassa. Megborult a hazai fake news gyár talapzata. (A Jobbik-hízelgés után ismét balliberális irányba forduló, álfüggetlen internetes újság eljárását egyébként a 888.hu nagyon tanulságos írásban feldolgozta.)
Vágólapra másolva!

„Ma reggel az egyik kormányzati propagandalapból tudtam meg, hogy az ügyészség vádat emelt ellenem” – írta Dezső András, az Index újságírója. Ezúttal kivételesen nem fake newsról volt szó, az ügyészség valóban vádat emelt az Index munkatársa ellen. „Különleges személyes adattal való visszaélés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az Index egyik újságírója ellen, aki a portál egyik cikkében úgy írt Natalie Contessa af Sandebergről, hogy azzal nyilvánosságra hozta a nő bizalmas adatait, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel a sértettnek” – ez már a Pesti Srácok oldalán olvasható. Az oknyomozó portál megkereste Bagoly Bettinát, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét az ügyben, aki arról tájékoztatott, hogy

Dezső András a sértett hozzájárulása nélkül hozta nyilvánosságra az adatait, ezzel – mivel Natalie Contessa af Sandeberg teljes mértékben azonosítható vált – jelentős érdeksérelmet okozott a nőnek.

Bagoly hozzátette, hogy az ügyben a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség jár el, a vádhatóság azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozzon büntető végzést. Az eljárás a sértett feljelentése alapján indult meg.

A Sandeberg kontra Dezső ügy előzményei

Ismert, Sandeberg volt az, aki korábban az M1 tévécsatornának adott interjújában beszámolt a migránsok tömeges inváziója miatt kialakult tarthatatlan svédországi állapotokról, és a svéd hatóságok képmutató hozzáállásáról. Ez nem igazán nyerte el az Index nevű magyar portál a tetszését, és olyan lejáratást indított Sandeberg ellen, hogy az párját ritkította. A 888.hu szedte össze az üggyel kapcsolatos történéseket:

  • A kampány legforróbb pontján robbant a Natalie Contessa af Sandeberggel készült interjú az M1-en, amelyben a hölgy arról beszélt, hogy a tömeges bevándorlás nyomán súlyosan romlott a közbiztonság a svéd nagyvárosokban.
  • Néhány nappal az interjút követően Sandebergről egy lejártó cikk jelent meg a hírportálon.
  • Az anyagban az újságíró lényegében a svéd nő szavahihetőségét igyekezett megtámadni, akinek vitája támadt a Natalie Contessa nevű szomszédjával. Contessa a nézeteltérés miatt beperelte Sandeberget, akinek végül kártérítést kellett fizetnie.
  • Dezső András ezt a vitát használta fel arra, hogy Natalie Contessát bűnözőnek állítsa be. Ám a lejáratásba túlzottan belelendült, és olyan különleges adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek törvényi védelem alá esnek, így ezzel bűncselekményt követett el.
  • Sandeberg állítja: a nyomozati iratok szerint az újságíró nem tudta kiadni azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a cikket megírta.
  • A nőt a cikk nyomán megtámadták és megfenyegették az utcán.
  • Natalie Contessa azon csodálkozik, hogy a főszerkesztőt miért nem vonták felelősségre, hiszen ő engedte ki a cikket, és tudnia kellett volna, hogy ezzel törvényt sért.

A történet slusszpoénja, hogy jelenleg is tart az Index.hu pénzgyűjtő kampánya, amelyre állításuk szerint azért van szükség, hogy megőrizhessék „függetlenségüket”, és hogy „továbbra is objektíven” végezhessék a munkájukat.