Így dolgozik a 24 nevű álhírgyár, alkoholistákat fizettek le, hogy hazudjanak

Vágólapra másolva!
Összhangban az ellenzék országos szintű hajléktalanőrületével, arra mentek rá a magyar fake news kisiparosok, hogy a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat alkalmazottjai milyen brutálisan bánnak az utcán élőkkel. Csakhogy most kiderült, rendhagyó módon pénzzel és egy kis alkohollal próbálták rávenni a hánytatott sorsú embereket arra, hogy a csepeli vagyonőrökre terhelő vallomást tegyenek. Megszületett 2018 leggázosabb álhíre, lekörözték az Indexet.
Vágólapra másolva!

Talán az idei leggázosabb álhírt prezentálta a 24.hu gárdája, akik mindenszentekkor a csepeli hajléktalanhelyzet eszkalálódásával örvendeztették meg olvasóikat. „Alázzák és ütik a hajléktalanokat Csepelen" – már az anyag címe is erősen fake news-gyanús volt, de a folytatás minden képzeletet felülmúlt.

Összhangban az ellenzék országos szintű hajléktalanőrületével, arra mentek rá az áhírgyár szerzői, hogy a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat alkalmazottjai milyen brutálisan bánnak az utcán élőkkel.

A cikkben többek között megszólítottak egy László nevű hajléktalant, aki arról mesélt, hogyan rúgták arcba a Zoli nevű haverját az önkormányzat emberei.

– vázolta László, hogy milyen veszélyes az utcán lakni Csepelen.

A Philip K. Dick-díjas szösszenetben tucatnyi hajléktalant és alkoholistát kerestek meg a propagandagyár alkalmazottai, hogy nyilatkozzanak fiktív bántalmazásukról. Csakhogy a mesének nem lett túl jó vége, ugyanis a valóságra ezúttal is fény derült.

Csepeli önkormányzat: Pénzt adtak az alkoholistának a 24.hu újságírói, hogy veréssel vádolja az önkormányzatot

"Bizonyíthatóan pénzt, és minden jel szerint alkoholt is adtak a 24.hu újságírói cserébe azért, hogy a csepeli sétáló utcában időző hajléktalanok és alkoholisták az önkormányzat vagyonőreit veréssel, durva fellépéssel vádolják" – írja a szerkesztőségünknek megküldött közleményében a csepeli önkormányzat a Csepel.hu cikkére hivatkozva. A portál úgy értesült, hogy

ellenzéki "újságírók" több napon keresztül, kamerás stábokkal vadásztak olyan hajléktalanokra és alkoholistákra Csepelen, akik hajlandók lettek volna azt nyilatkozni, hogy megverték őket az önkormányzat által a sétáló utcai padok és értékek védelmére megbízott vagyonőrök.

A legmesszebbre a 24.hu propagandaoldal munkatársai mentek: a lap szerint

ők bizonyíthatóan pénzt, és gyaníthatóan alkoholt is adtak nekik, miközben a vagyonőrökre terhelő vallomást próbáltak kicsikarni.

A minden porcikájában 24.hu-s történet kulcsszereplői olyan alkoholista életmódot folytató férfiak és nők, akik semmilyen verésről sem tudtak beszámolni, ami őket érte volna. Ennek ellenére a magából a fake newsokat öntő portál mégis úgy prezentálta a történteket, mintha valóságos hajléktalanvadászatra került volna sor a budapesti városrészben. A csepeli önkormányzat kiemelte, hogy

a kerület sétáló utcájában az italozó életmódot folytató, kéregető és olykor kötözködő, verekedő személyek miatt évek óta elviselhetetlen állapotok uralkodnak.

Hozzátették, hogy egyetlen egy olyan esetről sem tudnak, amikor a vagyonőrök bárkit megvertek volna. Az önkormányzat személy szerint megnevezte Szabó Szabolcs, korábbi együttes, most már független parlamenti honatyát, és Bangóné Borbély Ildikó szocialista parlamenti képviselőt, akik a cikk nyomán támadták a városvezetést, politikai haszonszerzés miatt. Közleményükben azt sugallják, hogy

összjáték történhetett a hazai fake news kisipar egyik vezető szereplője, és a baloldali politikusok között.

Nem nehéz észrevenni, hogy az ügynek, és így a 24 anyagának is politikai motivációja van: a magyar kormány október 15-ei hatállyal úgy módosította a szabálysértési törvényt, hogy az életvitelszerűen közterületen tartózkodás szabálysértésnek minősül. Október 15-e óta a magyar demokraták és szimpatizánsaik hajléktalaneksztázisba kerültek: Gyurcsány Ferenc miattuk virrasztott, Gulyás Márton és Puzsér Róbert értük tüntetett, a 24.hu meg őket reklámozta.

Kár, hogy ismét nem jött össze a művelet.