Magyarország felé vehetik az irányt a balkáni útvonalon haladó migránsok

Bakondi György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György szerint az illegális határátlépéssel kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy szükség van a migráció miatt a válsághelyzet fenntartására.
Vágólapra másolva!

Bakondi György a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjújában azt mondta, a válsághelyzet miatt lehet alkalmazni olyan jogintézményeket, mint például a visszakísérés, ezek hiányában viszont újra előállhatna a 2015-ös helyzet.

A jelenlegi információk szerint mintegy

hetvenezer regisztrált migráns mozog a balkáni útvonalon,

de mindegyiken fokozódó aktivitás tapasztalható, például a spanyol útvonalon már az idén több migráns érkezett, mint a 2015-2017-es időszakban összesen. A közelmúltban a bosnyák-horvát határon történt konfrontáció óta feltorlódtak a migránsok, és semmilyen biztosíték nincs arra, hogy ha a migránsok sikeresen átjutnak Horvátországba, akkor nem Magyarország felé veszik az irányt.

Bakondi György Forrás: Gecse Noemi/Gecse Noemi

Ebben a helyzetben a magyar kormány Bakondi György elmondása szerint felajánlotta, hogy segítséget nyújt a balkáni útvonalon lévő országoknak. „Szerbiában és Macedóniában jelenleg már van magyar rendőri erő, de készen állunk arra, hogy szükség esetén más országoknak is rendőri vagy műszaki segítséget nyújtsunk” – fogalmazott a főtanácsadó.

A honvédség is készen áll arra, hogy szükség esetén gyors segítséget nyújtson.

Vannak erők, amelyeket 24 órán belül a határra lehet vezényelni, és olyan katonák is készenlétben állnak, akik 72 órán belül képesek bekapcsolódni bármilyen fajta, határbiztonsággal kapcsolatos feladat ellátásába.