Újszülöttet hagytak a kecskeméti kórháznál

2018.11.07. 16:57

Egészséges kisfiút hagytak a kecskeméti kórház csecsemőmentő inkubátorában szerda hajnalban. A baba a Gábor nevet kapta.

A babamentő inkubátorok úgy vannak kialakítva, hogy az újszülött súlyát érzékelve jeleznek a kórház portaszolgálatán. A dolgozók ezek után adnak néhány perc időt a szülőknek, hogy elbúcsúzhassanak gyermeküktől, és hogy ismeretlenek maradhassanak, majd egy csapat veszi gondozásába az újszülöttet. Mivel az anya terhes-gondozásáról semmilyen információjuk nincs, számos vizsgálatot kell elvégezniük, aztán a gyermek a kötelező védőoltásokat is megkapja.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az egészséges újszülöttről értesítik a gyámhatóságot, ahol eldöntik, hogy örökbefogadó szülőkhöz kerül vagy ideiglenes állami gondozásba. A következő hetekben még jelentkezhet a feltehetően krízishelyzetbe került édesanya is.

Nagyné Szigeti Dóra, a kórház szóvivője azt mondta, hogy a 3400 grammos, 53 centiméter hosszú kisfiú a kórházban a Gábor keresztnevet kapta. Ő a harmadik gyermek, akit az elmúlt több mint egy évtized alatt az inkubátorban hagytak.

Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kórház Izsáki úti telephelyén. A kórház dolgozói az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak rá. A Szőke Attila névre keresztelt kisfiúért később jelentkeztek a szülei. 4 évvel később, 2016-ban pedig egy egészséges kislányt hagytak a babamentő inkubátorban. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú, Ignácz Brigittának elnevezett kislányt örökbe fogadták.