Migrációkutató: A Görögországból elindulást segíti az ENSZ bankkártyája

2018.11.08. 09:52

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 csatornán adott interjút. Itt arról beszélt, hogy az ENSZ és az EU által osztogatott kártyák miképp segítik a migránsok unióba jutását. A történetről az Origo számolt be először részletesen, miszerint Görögországban névtelen bankkártyákat osztogatnak a migránsoknak.

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában szerepelt. Itt azt mondta, hogy a Görögországból elinduláshoz tud segítséget nyújtani a migránsoknak az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által kiadott, nem névre szóló bankkártya.

Erre a kártyára néhány száz eurós havi juttatás érkezik.

Janik Szabolcs hozzátette, hogy ez egy Görögországra kalibrált program, elméletileg csak ott lehet használni a kártyákat.

Migránsok Görögországban – IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Elvileg más országban nem lehet ATM-ből pénzt felvenni, vagy szolgáltatást, terméket vásárolni vele, mégis azt látják, hogy Görögországon kívül is előkerülnek” ezek a kártyák. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a napokban derült ki, hogy az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között.