Rétvári: 10 millió forintos életkezdési támogatás jöhet

2018.11.09. 11:00

Satótájkoztatót tartott Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Itt arról beszélt, hogy a fiatalok életkezdési támogatása akár 10 millió forintos kamatmentes kölcsönnel járulna hozzá a családalapításhoz. Rétvári elmondta, hogy a kormány már eddig is számos eszközzel ösztönözte a gyermekvállalást: ilyen például a családi adókedvezmény, a csok, a diákhitel elengedése vagy a gyed-extra. A családi adókedvezményt a családok 95 százaléka veszi igénybe, a csok segítségével eddig 90 ezer család, 360 ezer ember jutott összesen 250 milliárd forinthoz, és közel 30 ezer gyermeket vállalt.

A kormány feladata a gyerekvállalás előtt álló akadályok lebontása, ezt célozza az életkezdési támogatás – mondta Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence felidézte, hogy

a fiatalok életkezdési támogatása akár 10 millió forintos kamatmentes kölcsönnel járulna hozzá a családalapításhoz. Erről is kérdezi a kormány a nemzeti konzultációban a magyar embereket – tette hozzá. 

Rétvári Bence: Sok lépéssel ösztönözte a kormány a gyerekvállalástForrás: MTI/Mónus Márton

Magyarország családbarát, ám a fiatalok egyre később vállalnak gyereket, így a családokban többnyire eggyel kevesebb születik, mint amennyit elterveztek, szerettek volna – emelte ki az államtitkár.

A kormány már eddig is számos eszközzel ösztönözte a gyermekvállalást:

ilyen például a családi adókedvezmény,

  • a csok, a
  • diákhitel elengedése
  • vagy a gyed-extra.

A családi adókedvezményt a családok 95 százaléka veszi igénybe, a csok segítségével eddig 90 ezer család, 360 ezer ember jutott összesen 250 milliárd forinthoz, és közel 30 ezer gyermeket vállalt – ismertette.

Továbbá az első gyermek megszületésekor a kormány felfüggeszti a diákhitel visszafizetését, a második gyermek megszületésekor átvállalja a diákhitel egyik felét, a harmadik gyermek megszületésekor pedig a másikat is. A lakáshitelből pedig egy-egy milliót áll az állam a harmadik és a további gyermekek után.Mindezt egészítené ki a jövőben a fiatalok életkezdési támogatása, amely akár 10 millió forintos kamatmentes kölcsön is lehet – sorolta az államtitkár.