Erről árulkodhat, ha zsibbad a keze

Vágólapra másolva!
Sokat ülünk, keveset mozgunk, a mobiltelefon és a számítógép mindennapjaink főszereplői, szervezetünk pedig szenved. Általában a figyelmeztetések többnyire csak az életmód káros hatásaira terjednek ki, pedig a kezünk működését is befolyásolja a technikai eszközök gyakori használata. A kézsebész egy olyan szindrómára hívta fel a figyelmet, amely alvászavarral, zsibbadással, a kéz mozgás-beszűkülésével jár.
Vágólapra másolva!

A mozgásszegény életmód, a stressz, a helytelen táplálkozás egyre több egészségügyi panaszt okoz. A lakosság nagy része naponta több órán át ül számítógép előtt, telefonja szinte már hozzánő a kezéhez, ez viszont

gyakran jár együtt csuklótáji alagút betegséggel.

Többnyire a hormonális változások miatt a középkorú nők betegsége, illetve megerőltetés és gyakori számítógép, telefonhasználat miatt alakulhat ki. Az érintett eleinte nem is tudja, hogy baj van, csupán az állandó alvászavar bosszantja, majd megjelenik a kéz éjszakai feszüléssel együtt járó fájdalma, zsibbadása. Később azonban már nappal sem tudja rendesen használni a kezét és akár egy krumpli megpucolása, egy nyakkendő megkötése is problémát okoz.

Eleinte a problémák csak éjszaka jelentkeznek. A nappal a bokánknál lévő kis vizenyő ugyanis éjszaka, nyugalmi állapotban eloszlik az egész szervezetünkben, így a csuklónknál és a kezünkben is, ott pedig ödéma alakul ki, jobban beszűkül az alagút, amely különböző tüneteket okozhat" – mondta Dr. Szalontay Tibor, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő kézsebész főorvosa.

Ha nem kezelik panaszokat, a helyzet súlyosbodik és

az éjszakai kellemetlenségek már nappal is jelentkezhetnek,

hosszabb távon pedig életminőség romlást okozhatnak.

Kezdeti stádiumban a kéz nyugalomba helyezése is elegendő, hogy a panaszok csillapodjanak, vagy megszűnjenek, később szteroid injekciós kúra lehet a megoldás.

Súlyos esetben már csak a műtét segíthet.

A rehabilitáció azonban itt sem megspórolható. A gyógytornát, különösen műtét után kiegészítik egy hegpuhító ultrahanggal, hogy a páciensnél minél hamarabb visszaálljanak a kézfunkciók, ezzel pedig folytathassa gondtalan mindennapjait - mondta a szakember.