Fogy a levegő Staudt Gábor körül

Staudt Gábor Jobbik Választás Staudt Gábor Választás Staudt Gábor
Staudt Gábor
Vágólapra másolva!
A Nemzeti- Adó és Vámhivatal az ügyészség utasítására már Magyarországon is nyomozást rendelt el abban a több országot is érintő, többmilliós áfacsalási ügyben, melynek a feljelentés szerint a Jobbik korábbi főpolgármester-jelöltje, jelenleg is országgyűlési képviselője, Staudt Gábor az egyik elkövetője – írja a Pesti Srácok.
Vágólapra másolva!

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, a lengyel állam kárára elkövetett több mint, két és fél milliárd forint értékű költségvetési csalás gyanúja miatt jelentette fel a lengyel ügyészség Staudt Gábort, a Jobbik parlamenti képviselőjét és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két volt alezredesét és társaikat egy Magyarországon működő, nemesfémmel üzletelő bűnszervezet korábbi tagja. A lengyel hatóságoknak az egykori bandatag pontos leírást adott a bűntársakról, mint fogalmazott: „egyikük a Nemzeti Nyomozó Iroda (a magyar rendőrség egy különleges szerve) nyugállományú alezredese (dr. F. László), egy másik személy pedig az elkövetés idején aktív szolgálati állományú alezredese volt (R. Sándor).

Staudt Gábor Fotó: Polyak Attila - Origo

F. Lászlóról érdemes tudni, hogy igen közel állt Staudthoz, ugyanis legszűkebb tanácsadói, bizalmi köréhez tartozott, munkájával segítette az akkori Jobbik fővárosi frakciót. A nyugalmazott alezredes a Jobbik első szakmai konferenciáján 2009-ben fel is szólalt rendvédelmi témakörben. Az első Magyarországon tett feljelentés szerint

a bűnös úton szerzett vagyonnal politikai szándékaik voltak,

például, hogy Staudt "minimum belügyminiszter" legyen, az alezredes pedig legalább az államtitkára.
A másik elkövetőről, R. Sándorról pedig azt érdemes tudni, hogy a baloldalhoz köthető, hiszen 2014-ben az MSZP színeiben felkerült a baloldali ellenzéki összefogás választási listájára is.

Fontos bizonyítékok vannak a lengyeleknél

A lengyel hatóság elindította a nyomozást és az üggyel egy erre specializálódott rendőri egység dolgozik, akiknek a már kihallgatott feljelentő fontos bizonyítékokat, dokumentumokat adott át. A férfit még idén újra megfogják hallgatni.

Staudtékat márciusban a magyar ügyészségen is feljelentették, majd az iratok a NAV-hoz kerültek, de a nyomozást végül nem indították el, mondván

a lengyel költségvetést károsították meg nem a magyart.

Ezt a határozatot felülbírálta a IX. Kerületi Ügyészség annyival, hogy a feljelentést nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában kellett volna elutasítani, hiszen „nem az a helytálló következtetés, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény", csupán nem a magyar költségvetést érte kár.

Már itthon is elrendelték a nyomozást

Az ügyben már hazánkban is nyomoznak, a IX. Kerületi Ügyészség a NAV határozatait felülvizsgálta, és megállapította, hogy

–mondta a portálnak Bagoly Bernadett, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A NAV az ügyészség felhívásának eleget téve elrendelte a nyomozást. Fontos megjegyezni, ha az eljárás során valóban megalapozott gyanú merül fel Staudt Gábor elkövetői szerepével kapcsolatban (ahogy ez az eredeti feljelentésben szerepel), akkor az ügyet át kell majd adni a mentelmi joggal védett személyek ügyében eljáró Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF).