Tizenegy anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!
A kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a dizájnerdrogok elleni küzdelemre. Egy most megjelent rendelet a meglévő 74 mellett 11 új anyaggal bővítette a tiltott pszichoaktív szerek listáját - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára..
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence fontosnak nevezte a kábítószer-előállítókkal és -terjesztőkkel szembeni szigorú fellépést, hogy jelentősen visszaszoruljon a kábítószeres visszaélések száma, a fiatalok kevésbé legyenek kitéve a dizájnerdrogok és általában a kábítószerek veszélyének. Az államtitkár közölte, hogy

a legújabb kábítószerek terjedésének megfékezésére hatályba lépett egy új miniszteri rendelet, amely az eddigi 74 mellett 11 új anyaggal bővítette a tiltott pszichoaktív szerek listáját.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2012-ben Magyarország teljesen új jogi megoldással, az elsők között reagált Európában a dizájnerdrogok terjedésére.A büntetőjogi szabályozás szigorúbb és gyorsabban reagál az új összetételű dizájnerdrogok megjelenésére, ami gyorsabb és hatékonyabb rendőri fellépést eredményezett.

- nyilatkozta Rétvári Bence, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány jelentős forrást biztosít a megelőzésre is, hogy minél szélesebb körben, minél több színtéren elérjék a fiatalokat.

A célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A droghasználat megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak az 1,9 milliárd forintos programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segítik.

A gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztése 6 milliárd forintból valósul meg. Az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztésére 2 milliárd forint összegű forrást biztosít a kormány - sorolta az államtitkár.