Puzsér Róbert elfogadhatatlannak tartja az MSZP előválasztási javaslatát

Budapest, 2018. október 23. A főpolgármesteri posztra pályázó Puzsér Róbert kritikus beszédet mond a tandíjmentes felsőoktatásért tartott demonstráción a Budapesti Corvinus Egyetem előtt 2018. október 23-án. A tüntetést az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő szervezte. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
„Trükközés a szocialisták bejelentése" – szögezte le Puzsér Róbert a Jobbik pártmédiájában, aki elfogadhatatlannak tartja a szocialisták tegnap nyilvánosságra került, a teljes körű online szavazást elutasító "ajánlatát". Az ellenzéki pártok és politikusok továbbra is képtelenek megegyezni abban a kérdésben, hogyan válasszák ki a főpolgármester-jelöltjüket.
Vágólapra másolva!

Tegnap megírtuk, hogy Tóth Bertalan MSZP-elnök, és Molnár Zsolt budapesti elnök részvételével megtartott háttérbeszélgetésen a párt vezetői vázolták, hogyan képzelnék el az általuk kezdeményezett előválasztás lebonyolítását. Tervük egyik legérdekesebb pontja az volt, hogy ellenőrizhetetlensége és megvalósíthatatlansága miatt elutasítják Puzsér Róbert egyik legfontosabb feltételét, a teljes körű online szavazást. Meglátásuk szerint a regisztrációkor mindenképpen szükség lesz személyes részvételre, azt nem lehet az interneten keresztül lebonyolítani. Sejthető volt, hogy a szocialisták felvetése nem fogja elnyerni Puzsér tetszését. Így is lett. Az ellenzéki pártok és politikusaik továbbra is képtelenek megegyezni a kérdésben.

Puzsér elutasítja a szocialisták „trükközését"

„Trükközés a szocialisták bejelentése" – szögezte le a humorista az Alfahírnek, szerinte elfogadhatatlan a szocialisták „ajánlata". Ezt alaposan meg is indokolta a Jobbik pártmédiájának:

  • A szavazás csak akkor minősül szerinte online-nak, ha nem személyesen, egy pártirodában, hanem az interneten kell hozzá regisztrálni.
  • Az előválasztást az az MSZP fogja lebonyolítani, amelynek egyébként indul jelöltje a megmérettetésen. Puzsér korábban kikötötte, hogy csak akkor vesz részt rajta, ha független civilek szervezik az egészet, és ők is összesítik az eredményeket. Ezzel értelemszerűen a szocialisták befolyását szeretné csökkenteni.
  • Az egész előválasztásnak csak akkor látja értelmét, ha azon legalább 50 ezer fővárosi regisztrál. Ezt a feltételt azért tartja fontosnak, hogy ne a szocialista párttagok és aktivisták döntsék el az eredményt.

A humorista „olcsó kifogásnak" tartja, hogy csak így lehet biztosítani a szavazás hitelességét. Ezt azzal indokolta meg, hogy Észtországban is lehet online szavazni a parlamenti választásokon. Éppen ezért úgy látja, ha lesz politikai szándék erre, akkor lesz technikai megoldás is.

Puzsér leszögezte, hogy ha a szocialisták akarata szerint tartanák meg az előválasztást, akkor az felérne egy „MSZP-n belüli pártszavazással", azon pedig nem kíván részt venni.

A főpolgármesteri posztra pályázó Puzsér Róbert kritikus beszédet mondott a Budapesti Corvinus Egyetem előtt 2018. október 23-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az MSZP, a DK és a Momentum már pozíciókat seftel

„Felszólítom a Magyar Szocialista Pártot, hogy az előválasztás lezárultáig ne tárgyaljon se a DK-val, se a Momentummal, se más pártokkal se polgármesteri helyekről, se egyéb pozíciókról!" – a humorista közösségi oldalán ugyanott folytatta, ahol tegnap abbahagyta. Hozzátette, ha a baloldalon komolyan gondolják az előválasztást, akkor nemcsak Tarlós István kihívójáról, hanem a kerületi polgármesterjelöltekről, és az ellenzék programjáról is szavaznak majd.

– szúrt oda Puzsér az általa szoclib netwörknek hívott régi baloldali elitnek, és a Momentumnak.

A nem hivatalos főpolgármester-jelölt meggyőződése, hogy az ellenzéki pártoknak egy közös program alapján kell együttműködniük, az ellenzéki stratégiát pedig a közös főpolgármester-jelöltnek kell meghatároznia. Majd nem bírta ki, hogy ne szúrjon oda ismét a szocialistáknak:

Próbálom komolyan venni az előválasztást, bármilyen nehezen hihető, hogy az nem pusztán egy politikai blöff. Javaslom, hogy ne viselkedjenek úgy, mintha máris nyertek volna! Vegyük egymást komolyan!

– fejezte be gondolatait Puzsér.