Orbán Viktor: 2030-ra Magyarország tartozzon az EU 5 legjobb országa közé

A Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülése
Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
2030-ra Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

Szintén a 2030-ig tartó célkitűzések közé sorolta a kormányfő, hogy Magyarország tartozzon az EU öt legversenyképesebb országa közé. Emellett ugyancsak a 2030-ig elérendő célok között említette a népesedési hanyatlás megállítását, a Kárpát-medence újraépítését, az ország energiafüggetlenségének megvalósítását és Közép-Európa egységes politikai és gazdasági térségként való felépítését.

Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor ismertetett 2022-ig megvalósítandó terveket is:

a hazaszeretet kultúrájának megerősítését és az öngyűlölet kultúrájának visszaszorítását; a magyar gazdaság versenyképességének érzékelhető javítását; új demográfiai eszközök elindítását; valamint önálló magyar hadsereg felépítését.

Kötődés a gyökerekhez

A kormányfő arra számít, hogy a jövő májusi európai parlamenti (EP-) választás után az európai intézmények erőteljesebben kötődnek majd a kontinens hagyományos értékeihez és gyökereihez. Ez kedvezőbb közeg lesz Magyarországnak – mondta.

A változás várható irányát úgy fogalmazta meg:

egy nemzetibb, jobboldalibb, keresztényibb európai politikai élet alakulhat ki 2019 májusa után.

Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a magára most politikai szereplőként tekintő Európai Bizottság visszatér a szerződés őrének szerepéhez.

Véget ért a száz év magyar magány

Az a korszak, amit úgy neveznek, száz év magyar magány, véget ért – mondta Orbán Viktor. A kormányfő rámutatott: az elmúlt években a szlovákokkal, a horvátokkal, a szlovénekkel és a szerbekkel is sikerült olyan viszonyt kialakítani, aminek az alapja a bizalom. Mindenki látja, hogy az együttműködés mindig többet hoz a konyhára, mint az ellenségeskedés – fogalmazott Orbán Viktor, aki hangsúlyozta: Magyarország készen áll arra, hogy mindenkivel együttműködjön.

Nincs esély a megállapodásra

A miniszterelnök kitért az ukrán helyzetre is, és azt mondta: a mostani politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt. Utalt arra, hogy hamarosan elnökválasztás lesz, és

ha addig a helyzet nem rosszabbodik, az már nagy eredmény.

Ezután, mint mondta, meglátják, a mostani magyarellenes kurzus folytatódik-e, vagy egy Magyarországgal együttműködni akaró elnöki adminisztráció jön létre.