A visegrádi együttműködés fenntartása közép-európai érdek

2018.11.16. 14:21

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a visegrádi csoport jelenleg az Európai Unió gazdaságilag leggyorsabban fejlődő régiója, fenntartása Közép-Európa érdekében áll. A 21. században megengedhetetlen, hogy bárkit vallása miatt üldöztetés érjen. Ez ellen mindez eszközzel fel kell lépni - jelentette ki a magyar külügyminiszter pénteken Prágában, egy keresztényüldözéssel foglalkozó nemzetközi konferencián.

„A visegrádi együttműködés továbbra is az Európai Unió legszorosabb és leghatékonyabb szövetsége. Fenntartása egyértelműen közép-európai érdek” – jelentette ki a miniszter magyar újságíróknak nyilatkozva pénteken Prágában, miután tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, Tomás Petrícek cseh külügyminiszterrel.

A cseh-magyar tárgyalások fő témája a visegrádi együttműködés, a migrációs válság és a kétoldalú gazdasági kapcsolat volt.

„Az Európai Unió gazdasági fejlődése a jövőben a visegrádi térségből fog származni, ez a statisztikai számokból világosan látszik” – jegyezte meg a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tomás Petrícek cseh külügyminiszter találkozója Prágában 2018. november 16-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

A magyar-cseh kereskedelem éves volumene már megközelíti a tízmilliárd eurót – jegyezte meg a miniszter. Rámutatott, hogy a cseh befektetők egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaságban is. Példaként megemlítette a cseh kormányfőhöz köthető élelmiszeripari cégeket. Csehországban pedig a Mol a második legnagyobb benzinkúthálózatot üzemelteti.

Tomás Petrícek a tárgyalások után nyilatkozva problémamentesnek nevezte Prága és Budapest kapcsolatát, és hangsúlyozta, hogy azok fejlesztését Csehország rendkívül fontosnak tartja.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország érdekelt egy erős és sikeres Csehországban.
A migrációval kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, hogy a probléma megoldása terén a visegrádi országok kulcsszerepet játszottak.

„Az európai vitákban világossá tettük, hogy a migrációt nem szervezni, hanem megállítani kell” –szögezte le a miniszter.

Bírálta az ENSZ globális migrációs csomagját, amely szerinte óriási veszélyt jelent, tévesen emberi jognak minősíti a migrációt, és elmossa a különbséget az illegális migráció és a legális bevándorlás között. A migrációs csomagot eddig öt ország utasította el, köztük Magyarország és Csehország.
Szijjártó Péter a Tomás Petrícekkel folytatott tárgyalásai előtt találkozott Marta Nováková cseh ipari és kereskedelmi miniszterrel, valamint Dan Tok közlekedésügyi miniszterrel.

A magyar diplomácia irányítója délután részt vesz és beszédet mond a keresztényüldözéssel foglalkozó prágai konferencián, és udvariassági látogatást tesz Andrej Babis miniszterelnöknél, valamint Dominik Duka prágai érseknél.

A napi program utolsó szakaszában Szijjártó Péter vállalkozókkal találkozik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a keresztényüldözéssel foglalkozó prágai konferencián 2018. november 16-án.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

A 21. században megengedhetetlen, hogy bárkit vallása miatt üldöztetés érjen. Még kimondani is szörnyű, de a világszerte üldözött és meggyilkolt emberek 80 százaléka keresztény

- mutatott rá a magyar diplomácia irányítója Prágában, a keresztényüldözéssel foglalkozó nemzetközi konferencián. Szijjártó megjegyezte, hogy a világon mintegy 215 millió keresztény ember szenved el üldöztetést vagy meghurcoltatást.Az elemzések azt mutatják, hogy az üldöztetés hátterében a legtöbb esetben az iszlám radikalizáció fokozatos térnyerése és a vallási nacionalizmus elnyomó ereje áll. Súlyos probléma az Európába érkezett hatalmas migráns tömegek frusztrációja. Miután az illegális bevándorlók kultúrája szögesen más, mint az európaiaké, párhuzamos társadalmak alakulnak ki, mert a bevándorlók nem akarnak integrálódni az európai kultúrába, és gyakran felül akarják írni az itteni hagyományokat, szokásokat - tette hozzá a külügyminiszter.
Szijjártó Péter szerint Európában ideológiai háború folyik, a nemzetközi szervezetek elégtelenül védik a keresztény közösségeket, hagyományokat. Példaként az ENSZ globális migrációs paktumát hozta fel, amely a migrációt egyenesen alapvető emberi jogként értelmezi.
Számunkra, magyarok számára a kereszténység, a teológiai és dogmatikai hagyományok mellett, társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az ember méltósága, a család, a nemzet és az egyházak kérdését - jelentette ki a miniszter. Szijjártó Péter beszédében részletesen tájékoztatta a konferencia résztvevőit a magyar kormányzatnak a keresztény hagyományok és kultúra megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiről.

Václav Maly prágai segédpüspök felszólalásában példásnak és követendőnek minősítette azt a munkát, amelyet a magyar kormány végez az üldözött keresztények megsegítése végett.