Sokat tudhat Gyurcsány Ferenc sötét balkáni ügyeiről a volt macedón miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Feltűnően udvarolt miniszterelnöki időszaka alatt Gyurcsány Ferenc az akkori macedón miniszterelnöknek, Nikola Gruevszkinek, aki a héten kért menedékjogot Magyarországon. Gyurcsány persze most úgy csinál, mintha nem is ismerné Gruevszkit, akivel korábban hivatali idejükben többször is találkozott, sőt feltűnően haverkodni próbált. Ennek okait a Ripost tárta fel.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül törleszkedett Gyurcsány Ferenc annyira a korábbi macedón miniszterelnökhöz, aki több mint 10 éven át állt az ország élén.

- írja a Ripost.

Még 2014-ben derült fény arra, hogy Gyurcsány sötét üzleti birodalmának nem kis része a balkáni országokban van elrejtve. Ekkor derült ki, hogy a leghíresebb bolgár oligarcha, Gyurcsány legszorosabb üzlettársa és barátja, Cvetan Vaszilev bérgyilkosokat fogadott egy balkáni médiavállalkozó meggyilkolására.

Ennek kapcsán fedte fel előbb a bolgár, majd a magyar sajtó, hogy Gyurcsánynak közös cége van a bérgyilkosokat fogadó hírhedt maffiózó üzletemberrel. Ebben segítette felesége bolgár édesapja, illetve annak barátai. A Ripost felidézi, hogy Dobrev Klára apja, Petar Dobrev bolgár kommunista titkosszolgálati fedőcégek vezetőjeként került Magyarországra, itt ismerkedett meg a hírhedt kommunista vezér, Apró Antal lányával, Piroskával. Családja bolgár része segített kiépíteni a Gyurcsány-klán balkáni érdekeltségeit.

A bérgyilkosokat fogadó, aztán megszökött, nemzetközi körözés alatt álló

Cvetan Vaszilev volt Gyurcsány egyik legfontosabb délszláv üzleti partnere.

Amikor a botrány kirobbant, 50 ügyész, nyomozó és rendőr hatszor tartott házkutatást a bérgyilkosokat fogadó bankár szófiai és perniki irodáiban.

Nem kizárt, hogy Cvetan Vaszilev külföldre szökésében Gyurcsány is közreműködött - írja a Ripost.

Gyurcsány a botrány kirobbanása után megpróbálta kimagyarázni magát, és a következő homályos nyilatkozatot adta:

„Azt a szívességet nem tudjuk megtenni politikai ellenfeleinknek, hogy a Balkánon: Macedóniában, Albániában, Bulgáriában ne legyen üzleti aktivitásunk. Ott meg együttműködünk az ottani nagy bankokkal, nagy cégekkel. Ez a legtermészetesebb" – mondta a DK elnöke annak kapcsán, hogy cégtársa bérgyilkosokat fogadott egy befolyásos médiatulajdonos megölésére.

Mindent összevetve érthetetlen, hogy Gyurcsány most miért támadja ennyire vehemensen Nikola Gruevszkit, a volt macedón miniszterelnököt, akit a Facebook-bejegyzésében „nyomorult bűnözőnek" próbált meg beállítani. Pedig korábban rendszeresen próbálkozott nála - írja a Ripost.

A lap által megkérdezett Balkán-szakértők szerint, ha valaki, akkor

a volt macedón miniszterelnök sokat tudhat Gyurcsány és a balkáni maffiózó üzletemberek kapcsolatrendszeréről.

Így jó esély van rá, hogy végre fény derül a Gyurcsány - Dobrev - Apró Piroska - Cvetan Vaszilev klán hosszú évek óta zajló balkáni üzelmeire.