Felelőtlenség a név nélküli bankkártyák osztogatása a migránsoknak

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő szerint felelőtlenség név nélküli bankkártyákat osztogatni az illegális bevándorlóknak, éppen ezért a kormány hivatalosan is kérdésekkel fordul az Európai Unió, illetve az ENSZ intézményeihez.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán pénteken a Jó reggelt Magyarország! műsorában arról beszélt, fontos megtudni, pontosan mennyi pénz és milyen alapon kerül a kártyákra, illetve hogyan gondoskodnak arról, hogy a kártyák ne kerüljenek embercsempészek kezére.

Hangsúlyozta: a legalapvetőbb kérdés pedig az, hogyan lehetséges, hogy amíg az uniós állampolgároknak számos adatot meg kell adjanak egy kártya igénylésnél, addig az unióba jórészt identitás nélkül érkezőknek név nélkül, egyszerű sorszám alapján osztanak kártyákat.

A kormányszóvivő Nikola Gruevszki, volt macedón kormányfő magyarországi menedékkérelmére kitérve azt mondta, "minden menedékkérőt megillet egy jogi eljárás". A volt miniszterelnök ügye egy klasszikus, a genfi egyezménynek megfelelő menedékjogi kérelemről, és annak elbírálásáról szól, és ennek "az unió határaihoz érkező illegális bevándorlóknak az ellenzék felhördülésének ellenére semmi köze" - tette hozzá.

Kiemelte: ebben az ügyben egy, az Európai Unióba igyekvő állam polgára azt vélelmezi, hogy életét veszély fenyegeti és üldözik. A hatóságok minden elvárt protokollt és nemzetközi megegyezést betartottak - és az elmúlt években érkező menedékjogkérők ügyéhez hasonlóan - csak az eljárás lezárásakor tudnak további információkat adni az esetről - fűzte hozzá Kovács Zoltán.