Soltész Miklós: A szerb kisebbség számíthat a magyar kormányra

TESLA, Nicola
Budapest, 2018. november 16. Az iskola tanulóinak műsora a budapesti Nikola Tesla szerb iskolaközpont fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2018. november 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A szerb kisebbség számíthat a magyar kormányra - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a budapesti Nikola Tesla szerb iskolaközpont fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medence népeinek múltbeli kapcsolatában sok a negatívum, és a mi felelősségünk és feladatunk, hogy gyógyítsuk a sok-sok sebet és erősítsük egymást - mondta beszédében az államtitkár.
Soltész Miklós történelmi jelentőségűnek és

más országok számára is példaértékűnek nevezte Szerbia és Magyarország elmúlt években kialakult kapcsolatát.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a budapesti Nikola Tesla szerb iskolaközpont fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2018. november 16-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A két nemzet egymásra van utalva, legyen szó akár a vajdasági magyarok és a többségi szerb, akár a magyarországi szerbek és többségi magyar társadalom kapcsolatáról - emelte ki az államtitkár. A szerb nemzet akkor is számíthat Magyarország kiállására, ha más országokban valamilyen támadás éri a szerb kisebbséget.

- fogalmazott. Soltész Miklós kitért arra is, hogy a Nikola Tesla szerb iskolaközpont bővítését kétszáz millió forinttal támogatta a kormány,

a következő időszakban pedig 2,4 milliárd forintot költenek a magyarországi szerb iskolarendszer fejlesztésére Lóréven, Battonyán és Szegeden.

A Nikola Tesla iskola diákjaihoz szólva azt mondta: rajtuk múlik, hogy megőrzik és továbbadják-e azt a kultúrát, amit az iskolában kaptak.

Mladen Sarcevic szerb oktatási miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sarcevic Mladen szerb oktatási miniszter arról beszélt: Szerbia igyekszik eleget tenni a kisebbségi jogok védelmének, és jó az együttműködés a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség között.
Elmondta, hogy

a magyar állam minden fontos programjukat támogatja, nemcsak itt Magyarországon, hanem a Vajaságban is,

ahol közösen igyekeznek biztosítani a kétnyelvű oktatást a magyarok lakta területeken.

Az iskola tanulóinak műsora a budapesti Nikola Tesla szerb iskolaközpont fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ünnepségen elhangzott: Magyarországon a szerb oktatás története a 18. századig nyúlik vissza. A 20. század elején minden szerb iskola egyben felekezetei iskola is volt, így

1948-ban, amikor a kommunista hatalom minden felekezeti iskolát államosított, a szerb felekezeti iskolákat is bezáratta.

Ekkor Pomázon délszláv állami iskolát nyitottak. Az intézmény később Budapestre költözött. A délszláv válság után a szerb és horvát iskola kettévált.

Hivatalosan 1993-ban kezdte meg működését Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az intézmény 2008-ban vette fel Nikola Tesla fizikus, feltaláló nevét.