Újabb 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság az elmúlt három évben

újszülött
Vágólapra másolva!
Kocsis István egyetemi docens szombat reggel az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy mivel a koraszülöttek túlélési esélyei jelentősen javultak, ezért mintegy 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon az elmúlt három évben.
Vágólapra másolva!

A budapesti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán évente hat-hétezer újszülött jön a világra, ez a legnagyobb ilyen intézmény Magyarországon. Az itt dolgozó Kocsis István egyetemi docens az M1 aktuális csatornának nyilatkozott a koraszülöttek világnapja alkalmából. Arról beszélt, hogy mivel a koraszülöttek ellátásában óriási mértékű a fejlődés, ennek köszönhető a csecsemőhalandóság statisztikájának jelentős javulása.

Forrás: Origo

Az orvos elmondta, hogy koraszülöttnek az számít, aki a terhesség 37. hete előtt jön a világra, az életképesség határa valahol a 23-24. hét környékén van. Azokat a csecsemőket, akik ennyire korán, mindössze 500 grammos testsúllyal születnek meg, 50 százalékos eséllyel mentik meg szövődmény nélkül. Magyarországon nagyjából 9 százalék körül van a koraszülés aránya, és az a cél, hogy ezt a nyugat-európai szintre szorítsák vissza. Ennek elérése már nincsen messze, hiszen például Ausztriában csak 1-2 százalékkal jobb ez a mutató, mint nálunk.