Visszahívnák Demeter Mártát a NATO parlamenti közgyűlésből

Választás 2018, LMP eredményváró, Demeter Márta
Vágólapra másolva!
Határozati javaslatban kéri Kövér László házelnöktől az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, hogy hívja vissza Demeter Mártát, a bizottság LMP-s alelnökét a NATO parlamenti közgyűléséből. "Nem nyilvános katonai adatot nyilvánosságra hozni egy olyan "vörös vonal", amelynek átlépése nem maradhat következmények nélkül" - ezzel indokolta meg Kósa Lajos, a bizottság elnöke, miért tartja szükségesnek a lépést. 
Vágólapra másolva!

A javaslatot 4 kormánypárti képviselő igen, és Demeter Márta nem szavazatával fogadta el a testület.
Az ülés szünetében Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta:

nem nyilvános katonai adatot nyilvánosságra hozni egy olyan "vörös vonal", amelynek átlépése nem maradhat következmények nélkül.

Ezzel Demeter megszegte parlamenti esküjét, mert abban az is benne van, hogy a képviselő a "szolgálati titkot megtartja"- jegyezte meg a fideszes politikus, aki szerint Demeter tette sértheti a katonai misszió sikerét, az akcióban részt vevő katona és családtagjai biztonságát. "Ráadásul Demeter Márta egy 3 éves kislány személyes adataival élt vissza. Emellett Demeter Márta Maróth Gáspár katonai repülésével való utazásával kapcsolatban is tévedett" - ismertette Kósa Lajos hozzátéve, hogy a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatójának joga van utazni a honvédség gépeivel.

- emelte ki a bizottság alelnöke, aki szerint a magyar Országgyűlés tekintélyének megőrzése érdekében nem delegálhatnak a NATO parlamenti közgyűlésébe olyan képviselőt, aki nem nyilvános katonai adatot nyilvánosságra hozott. Kósa elmondta, hogy Magyarország a NATO parlamenti közgyűlésébe 7 képviselőt delegál, négy kormánypártit és három ellenzékit. "Ezt az arányt tartani szeretnék. Ha az ellenzék megállapodik az LMP is delegálhat egy másik képviselőt a testületbe" - közölte a politikus.

Demeter Márta az ülés után politikai színháznak és kicsinyes bosszúkísérletnek nevezte a történteket és azt mondta, jogi lépéseket tesz.

Miért hívnák vissza Demeter Mártát?

Az előzmények:

  • Demeter Márta a magyar parlamentben azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével reptette. Portálunk birtokába azonban olyan információk kerültek, amelyből kiderült, hogy a nyár folyamán Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával keverte össze a kormányfő lányát az LMP-s politikus.
  • Még aznap kiadott a Honvédelmi Minisztérium (HM) egy közleményt, amelyben azt írták, Demeter Márta valótlanságokat állított, és kijelentései sértőek a katonákra nézve is.
  • Mivel egy ciprusi ENSZ-misszióról adott ki adatokat, feltehetően bizalmas és érzékeny információkat hamisított meg és szivárogtatott ki.
  • A nagyobbik kormánypárt álláspontja szerint polgári jogi és a büntetőjogi felelősség egyaránt felmerül az ügyben, ezért felszólították az LMP társelnökét, hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből, és az ügyészséghez fordultak az ügyben.
  • Később az Országgyűlésben az LMP-s politikus megismételte korábbi produkcióját. Egy kiképzési repülésen részt vevő gépről azt állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt, aki viszont a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója. A HM arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy ha Maróth utazott is volna a repülőn, pozíciójából adódóan azzal sem lett volna probléma, de még csak nem is utazott. Demeter újabb pofonba szaladt bele.
  • A történteket követően a HM nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderült, a politikus tisztában volt ezekkel az információkkal, mégis politikai haszonszerzésből, nem vette figyelembe a tényeket.
  • Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága Demeter nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezte.
  • Demeter Márta a mai napig nem kért bocsánatot az ügyben.