A magyar felsőoktatás jó, de közös érdek jobbá tenni

Vágólapra másolva!
Azoknak a nemzeteknek van fennmaradási és előrelépési esélyük, amelyek a tudásra, a tradícióra, az ismeretekre és a kultúrára támaszkodnak - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós azt hangoztatta, hogy a magyar felsőoktatás jó, ugyanakkor közös érdek még jobbá tenni.

Az oktatók felelőssége hihetetlenül nagy, hiszen rájuk van bízva a jövő, a tanárok szemléletén, példamutatásán, nemcsak az oktatáson, hanem a nevelésen is múlik, hogy egy tanuló milyen "örökséggel lép ki az életbe" - jelentette ki a miniszter.

Azt mondta, a negyedik ipari forradalom korszakában élünk, halmozódnak az ismeretek, ezért fel kell készülni "az előttünk álló háborúra", amely nem feltétlenül "véres" háborúkat jelent.

A magyar felsőoktatás tradíciói, a magyar hagyományok, az elért eredmények azonban olyan alapot jelentenek, amelyre lehet építkezni - emelte ki.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a magyarság kultúráját a kereszténység emelte újabb spirituális szintre, ez a szellemiség hozta létre az iskolákat, az egyetemeket, a kórházi rendszert.

Őseink generációi hozták létre egyedi kultúránkat, más nemzetektől megkülönböztető világszemléletünket, és nem szabad hagynunk ezt elveszni; ápolni, építeni kell, ez ugyanis a biztos alap, amelyre támaszkodhatunk - tette hozzá.

A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy a kormány és a rektorok közösen előrébb tudják vinni a magyar tradíciókat, örökséget, a munkájukban pedig a mérce mindig az emberhez méltó ismeretanyag, viselkedés és tudás lesz.