Megszűnt a nyomozás Malina Hedvig ügyében

2006-ban verték meg ismeretlenek Malina Hedviget. Időközben családjával Magyarországra költözött, Győrben telepedett le.
Vágólapra másolva!
Bizonyítékok hiányában a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség megszüntette Zsák Malina Hedvig ellen a nyomozást, és ezzel a büntetőeljárást, amelyet a szlovák hatóságok indítottak hamis tanúzás és más bűncselekmények miatt. Malina Hedviget 2006 augusztusában támadták meg Nyitrán, amikor magyarul beszélt egy ismerősével telefonon. 
Vágólapra másolva!

Takács Péter indoklásában azt írta, hogy

az eddigi adatok és a bizonyítási eszközök alapján nem lehet megállapítani hogy Zsák Malina Hedviget nem érte támadás,

ebből adódóan kétséget kizáró következtetést sem lehet levonni arra vonatkozóan, hogy hamis tanúvallomást tett volna. Mindezek mellett a nyomozás folytatása esetén sem várható eredmény.

- áll a közleményben.

2006-ban verték meg ismeretlenek Malina Hedviget. Időközben családjával Magyarországra költözött, Győrben telepedett le Forrás: MTI/Kovács Attila

Felidézték, hogy a szlovák ügyészség 2014-ben a Nyitrai Járásbírósághoz benyújtott vádiratában azzal vádolta meg Zsák Malina Hedviget, hogy a rablás bűntette miatt 2006-ban indult rendőrségi nyomozás során tanúként való kihallgatásán valótlan vallomást tett.

A vallomása szerint 2006. augusztus 25-én reggel Nyitrán, a Mostná utca híd mögötti részén, miután valakivel magyarul beszélt telefonon, két ember megtámadta, súlyosan bántalmazta és kirabolta. Levetették vele a harisnyanadrágját, a blézerét, kivetették a fülbevalóját és elvették a pénztárcáját is.

A szlovák ügyészség szerint ezzel követte el a hamis tanúzás és a hamis eskü vétségét.

Malina Hedvig egy nappal a megtámadása után. Ügyéből 2006-ban nemzetközi politikai botrány kerekedett. Az akkori szlovák vezetés végig azt állította, hogy Hedviget nem verték meg, az "egész támadást csak megrendezték". Később még őt fogták perbe a szlovák hatóságok hamis tanúzás vádjával Forrás: Origo

Zsák Malina Hedvig (férjezett neve) 2016 februárjában kérvényezte a Nyitrai Járási Bíróságnál, hogy ügyét magyarországi bíróságnak adják át.

A kérvényt a 2016. márciusi parlamenti választás után támogatta Tomás Borec igazságügyi miniszter. A Legfőbb Ügyészség 2016. december 27-én döntött az ügy átvételéről, az a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséghez került.

A büntetőeljárás tárgya az volt, kétséget kizáróan megállapítható-e, hogy sérelmére nem követték el Nyitrán az általa állítottak szerinti támadást, mert ez esetben lenne csak bizonyítható a hamis tanúzás bűntette. A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség a szlovák bűnüldöző szervek által lefolytatott és a magyar hatóságok által átvett eljárás során rögzített, rendkívül nagyszámú, ám ellentmondásos bizonyítékokat egyenként és összefüggésükben értékelve döntött az eljárás megszüntetéséről.