A humanitárius vízum biztonsági folyosó a migránsoknak Európa felé

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Olaszország
Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án.
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet igazgató-helyettese szerint a humanitárius vízum egy biztonsági folyosó a bevándorlóknak Európa felé.
Vágólapra másolva!

Janik Szabolcs az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta:

egyes kibocsátó országokban az olasz külképviseleten jelezhetik a lakosok, hogy menedéket szeretnének kérni, és a rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a menedékkérelmet már Olaszországban adják le.

Az elmúlt években több ezren érkeztek Olaszországba humanitárius vízummal – tette hozzá a szakember.

Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Köztük van egyébként az a hatvan ember is, akiket szerdán az olasz rendőrség Szardínia szigetén embercsempészet, prostitúció, illetve kábítószer-kereskedelem miatt fogott el.

– közölte Janik. Az Európai Parlamentben a humanitárius vízum bevezetését még nem szavazta meg az abszolút többség, mégis egyes országok felajánlják ezt a lehetőséget is a bevándorlóknak – mutatott rá a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese.