A Facebook újabb gátlástalan akciója a jobboldali vélemények ellen

Apáti Bence interjú
Vágólapra másolva!
Úgy látszik, már a kulturált viszontválasz sem fér bele a közösségi oldal cenzorainak, ha jobboldali ember teszi, viszont a buzizás, meg a majmozás igen, ha azt meg a liberálisok teszik. Apáti Bencét, a Magyar Idők publicistáját ismét virtuális börtönre ítélte a Facebook bírósága, mert le merte írni, hogy liberálisként nem ildomos buzizni valakit. Jelenleg egyik oldalán sem tud tartalmat megosztani, kommunikálni. A liberális véleményterror továbbra is tombol. 
Vágólapra másolva!

Mocskolódó stílusban írt egy balliberális facebookos hozzászóló G. Fodor Gáborról, a 888.hu főszerkesztőjéről, a Századvég elnökéről és az ELTE ÁJK egykori oktatójáról egy kommentben. Hogy ne csak G. Fodor Gábort szidalmazza, ezért Apátinak a következő mondattal hívta fel a figyelmét mondandójára: „Itt a haverod cicabencus.” Ezzel a maga primitívségében azt akarta mondani, hogy az Operettszínház frissen kinevezett igazgatója egyébként balett-táncos. Ami ugyebár megengedhetetlen és visszataszító az újhullámos liberális körökben, hiszen balettozni az ő (meglehetősen leegyszerűsített, és valljuk be, aljas) világukban csak a BUZIK szoktak.

Apáti Bence azonnal rávilágított az apróbb ellentmondásra, miszerint a liberálisok, miközben minden energiájukkal az LMBTQ érdekcsoportokat képviselik, addig a jobboldali közéleti szereplőkre előszeretettel aggatják a buzi titulust. A publicista következőket válaszolta a trollnak: „Te milyen lipsi vagy, imádom a buzizó, dehumanizáló lipsiket.”

Forrás: Origo

Csakhogy míg a Századvég elnökét lehet majmozni, a balettigazgatót meg buzizni a Facebook szerint – homokosozás probléma nélkül átment a Facebook szigorú revizorjain – , a liberálisok kettős mércéjének firtatása már tilos. „3 napig nem tudsz bejegyzést írni, és hozzászólni, sem a Messengert használni” – érkezett a már szokásosnak tekinthető üzenet a világ egyik legnagyobb közösségi oldalától azért, mert Apáti Bence le merte írni, hogy liberálisként nem ildomos buzizni valakit. Apáti Bence, aki februártól vezeti az Operettszínház balettegyüttesét, de publicistaként a Magyar Idők főmunkatársa, portálunknak elmondta, hogy ezzel a másik adminját is kilőtték. „Az oldalam jelen pillanatban halott. Nem tudok tartalmat megosztani, nem tudok kommunikálni” – osztotta meg az Origóval Apáti, hogy mi a helyzet a szabad világ szabad felületén.

Nem először tiltotta le Apáti Bencét a Facebook

Ahogy augusztusban beszámoltunk róla, nem ez volt az első eset, hogy a Magyar Idők publicistáját virtuális karanténba helyezte a közösségi oldal. Akkor a balettművész-publicista az Echo TV Keménymag című műsorának egyik adását szerette volna posztolni, azonban a közösségi oldal cenzúrája közbelépett, és a szólásszabadságot lábbal taposva 30 napos eltiltással büntette Apáti Bencét. Kérdésünkre az érintett elmondta, hogy „nem egy napot, nem három napot, hanem azonnal harminc napot kapott az Apáti Bence nevű profilja”. Hozzátette, hogy korábban is volt már hasonló esete a Facebookkal.

– ismertette a történteket Apáti. Furcsának tartotta, hogy míg a balliberális hvg kisújságírója minden gond nélkül posztolgathatott arról, hogy mennyire örülne annak, ha az Origo főszerkesztőjével együtt mindenkit megerőszakolnának, akinek köze van a laphoz, addig őt egy komment nélküli megosztás miatt küldték a virtuális börtönbe a szólásszabadság élharcosai.

De rendszeresen letiltja a 888.hu munkatársait is a Facebook.

Az RTL szerepe a cenzúrázásban

Korábban megírtuk, hogy a Facebook gumiszabályokat alkalmaz, és minden az RTL-közeli cenzorok kénye-kedvén múlik. Ahogy arról is beszámoltunk, hogy a Facebookot egy olyan cég „moderálja” (vagyis cenzúrázza), melynek tulajdonosa ugyanaz a Bertelsmann, mint a német kormánnyal feltűnően lojális, a magyarral feltűnően ellenséges RTL-csoportnak. A közösségi oldal a választási kampányban az Origo két migránsok által elkövetett bűncselekményről szóló cikkét, valamint Lázár János Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter bécsi látogatásáról szóló videóját is letiltotta. Akkor úgy tűnt, a tiltakozások hatására megijedtek és visszább vettek a cenzúrából, mára azonban kiderült, ez csak átmeneti ijedtség volt.

A slusszpoén a történetben, hogy az RTL-t és Bertelsmannt éppen Soros György blogja, a 444 buktatta le egy terjedelmes cikkben. Nem valószínű, hogy direkt.