Újabb botrány: törvénysértést követett el a Jobbik makói képviselőjelöltje

Kiss Attila Jobbik
Vágólapra másolva!
Méltatlansági eljárás során megszüntette Kiss Attila jobbikos képviselő megbízatását hétfői ülésén a Csongrád Megyei Közgyűlés – adta hírül az MTI. A komoly és a magyar politikában nem túl jellemző eset arra vezethető vissza, hogy a Jobbik volt országgyűlési képviselőjelöltje, jelenlegi makói elnöke éveken keresztül a megyei önkormányzati képviselőségével összeférhetetlen tisztséget vállalt, amit azonban elhallgatott a nyilvánosság elől. Az egykoron az álláshalmozó politikusbűnözők ellen harcoló párt politikusa a fizetését viszont felvette.
Vágólapra másolva!

Kakas Béla, a testület Fidesz-KDNP-s elnöke az ügyet tárgyaló zárt közgyűlési ülést követően elmondta, hogy arra a megállapításra jutottak, hogy Kiss Attila képviselői megbízatásával összeférhetetlen tisztséget vállalt.

Mivel

ezt az okot a politikus nem hozta a közgyűlés tudomására, a testület megállapította méltatlanságát, ezzel megszűnt képviselői megbízatása.

A jobbikos politikus nem várta meg a testület döntését, a közgyűlés ülése alatt távozott. Újságíróknak elmondta, álláspontja szerint az ügyben nem áll fenn az összeférhetetlenség, ezért a megbízatását megszüntető határozatot meg fogja támadni a bíróságon. Csak nem akarják elkerülni a botrányok az egykoron az állásokat halmozó politikusbűnözők ellen harcoló pártot. Nézzük az ügy előzményeit!

Kiss Attila törvénysértő állapotot tartott fent, míg méltatlansági eljárásban meg nem szüntették megbízatását

„Éveken keresztül a megyei képviselői tisztségével összeférhetetlen jogviszonyt tartott fent Kiss Attila, a Jobbik politikusa, volt országgyűlési képviselőjelöltje, a párt makói alapszervezetének elnöke. Az összeférhetetlenséget nem jelentette a Csongrád Megyei Közgyűlésnek” – indította útjára a lavinát a Makói Híradó múlt hét csütörtökön. A kellemetlen történet oda vezethető vissza, hogy Kiss a jobbikos hátterű Makói Csípős internetes hírportált kiadó Sándor Móricz Egyesület elnöki tisztségét is betöltötte. Ezzel csak az volt a probléma, hogy a 2011-es önkormányzatokról szóló törvény szerint önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselőtagja

nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

Csakhogy Kiss a civil szervezetek hivatalos nyilvántartása szerint az egyesület 2009-es megalakulásától kezdve annak elnöke. Amikor megyei képviselő lett, nyilatkozatot is kellett tennie arról, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség. A Bíróság.hu oldalán megtalálható listában

mai napig a jobbikos képviselő van feltüntetve a szervezet elnökeként, aki ezzel törvénysértő állapotot tart fent.

Megszüntethetik Kiss Attila, a Jobbik makói politikusának megyei képviselői megbízatását Forrás: Facebook

Ugyanis a Makói Csípős 2015-ös létrejöttét követően ugyanúgy felvette a képviselőségért járó tiszteletdíját.

A vonatkozó, hatályban lévő jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy az összeférhetetlenséget a képviselőnek a megválasztásától számított 30 napon belül meg kellett volna szüntetnie. Kiss Attila ezt nem tette meg, ezt értékelte ma a Csongrád Megyei Közgyűlés. A jelek szerint az ügy a bíróságon fog folytatódni.