Terrorizmus finanszírozása miatt indult per egy kurd házaspár ellen Szegeden

Vágólapra másolva!
Megkezdődött annak a nőnek, illetve férfinak a pere, akik egy terrorszervezetnek dolgoztak. Mindketten kaptak katonai kiképzést. Miután megismerkedetek, megszöktek és összeházasodtak, ezután indultak Európába, és jutottak el Magyarországra.
Vágólapra másolva!

A kurd férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz.

Katonai kiképzést kapott Irakban, majd 2014-ig fegyveres szolgálatot teljesített. Az iraki hegyekben ruhát és élelmet szállított a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő egységeknek társaival,

majd a szervezet döntése alapján 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol egy Kobani laktanyaraktárban szintén logisztikai feladatokat kapott.

Az Iránban született kurd nőt 2010-ben szervezték be, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol katonai kiképzést kapott.

Feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítsa volt. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába.

A nő és a férfi Szíriában ismerkedtek meg.

2015 elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, új életet kezdenek és összeházasodnak. Elszöktek, és Irakba mentek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tompai tranzitzónában menedékjogot kértek.

A házaspárt március 7-én vették őrizetbe.

Az előkészítő ülésen az ügyészség beismerés esetére az enyhítő szakasz alkalmazásával két év szabadságvesztés kiszabását kérte az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménnyel vádolt terheltekre, azzal, hogy a büntetés felének letöltése után feltételes szabadságra bocsáthatók. Az ügyész emellett a vádlottak kiutasítására is indítványt tett.

A vádlottak nem ismerték be bűnösségüket, a férfi vallomást sem tett.

A nő elmondta,

Évekig nem volt lehetősége elmenekülni, csak az után tudott megszökni, hogy összeismerkedett későbbi férjével. Irakban új életet próbáltak kezdeni, de kiderült, hogy hol szolgáltak, így menekülniük kellett. Bíztak abban, hogy az Európai Unióban védelmet kapnak, ahogy más hasonló helyzetben lévő menekülők is.