150 milliárd forintból fejlesztenek kerékpárutakat Magyarországon

Révész Máriusz arckép, portré FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Hajdúszoboszló, 2011. szeptember 8. Révész Máriusz országgyűlési képviselő, a miniszterelnök tanácsadója áll a hajdúszoboszlói Béke Hotel előtt. A szállodában tartja a Fidesz-KDNP-frakció háromnapos ülését. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Óriási kerékpárút-fejlesztés kezdődik Magyarországon. Erről Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos számolt be. A projektre 150 milliárd forint jut, és várhatóan négy évig fog tartani.
Vágólapra másolva!

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elkövetkezendő

négy évben 150 milliárd forintot fordítanak a kerékpárutak fejlesztésére.

Révész Máriusz hatalmasnak nevezte az összeget, azonban arra hívta fel a figyelmet, nem mindegy, hogyan költik el a pénzt.

Korábban a vidéki kerékpározásról mindössze annyi adatuk volt, amennyit a kiskörei gátőrök striguláztak, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve két döntést hoztak:

  • elrendeltek egy nagy kézi forgalomszámlálást a biciklistákról,
  • valamint 19 helyen gépi berendezést telepítettek.
Révész Máriusz Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója közölte,

hogy 4275 mérési óra alatt összesen 202 539 bringás áthaladását jegyezték fel, ami óriási szám.

A gépi mérés megkülönbözteti a kerékpárosokat a gyalogosoktól és a haladási irányokat, valamint az időjárási adatokat is tárolja. Elmondta, hogy a napelemmel működő eszközök egész évben, a nap 24 órájában működnek, az eredmények pedig publikusak, online követhetők. A folyamatos üzemeltetést az akkumulátoros energiatárolás teszi lehetővé.

A készülékek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tulajdonát képezik, a 19 eszköz mintegy 15 millió forintba került.

A rendezvény sajtóanyaga szerint évek óta idén volt először országosan 95 helyszínen kézi és gépi forgalomszámlálás. A mérés célja, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Felidézték, hogy a társaság tavasztól folyamatosan vehette át a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli és az országos törzshálózat részét képező lakott területen kívüli kerékpárforgalmi létesítmények karbantartási feladatait.

Az idén országosan több mint 2 milliárd forintot fordíthatnak az üzemeltetésre, jövőre ugyanennyi forrás áll rendelkezésre.

A nagyobb volumenű felújítási projektek már az ősszel elindultak, és jövő tavasszal folytatódnak.
Az idei mérés során a legtöbb kerékpárost Békéscsabán számlálták, ahol három nap alatt 15 442 biciklista haladt át az ellenőrzőponton. Az egy napon rögzített legmagasabb forgalom szintén ehhez a városhoz kötődik: egy nyári hétköznapon 6031 bringást jegyeztek fel.

Az is olvasható az anyagban, hogy a legutóbbi 2015-ös felméréshez képest nőtt a kerékpáros turizmus, köszönhetően többek között annak, hogy több túraútvonalat is kijelöltek az utóbbi időben, pl. a Fertőd-Keszthely vagy az Eger-Mezőkövesd-Poroszló közöttit.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szándéka egy olyan mérőhálózat kialakítása, melynek segítségével egyre jobban feltérképezhető a kerékpárosok forgalma. Ennek érdekében évente szeretnék megismételni a kézi számlálást, valamint további 32 gépi mérőeszköz beszerzését indították el.

Az a cél, hogy a kapott adatok segítségével a biciklisták igényeit kiszolgáló újabb fejlesztések valósulhassanak meg.