A cseh elnök elnézést fog kérni Orbán Viktortól

Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh államfő pénteken elnézést akar kérni Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől Tomás Petrícek külügyminiszter egyik döntése miatt. Zeman erről a Barrandov kereskedelmi televízióban csütörtökön este közvetített interjúban beszélt.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök az interjúban élesen bírálta Tomás Petríceket, kijelentette, hogy "durva hibákat vét" és a miniszter politikai súlya "minimális".

Tomás Petrícek a közelmúltban

az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetségeket törölte a kiemelt fontosságú cseh diplomácia képviseletek közül

Milos Zeman ezzel nem ért egyet, s a dolog nagyon zavarja.

"Petrícek vagy tapasztalatlan, vagy hallgat Poche tanácsaira, aki az Európai Parlamentben Magyarország ellen szavazott. Mindkettő természetesen hiba, nekünk profi külügyminiszterre van szükségünk" - mondta Zeman a televízióban.

Közölte: pénteken ezért elnézést fog kérni a Csehországba látogató Orbán Viktortól, és javasolni fogja, hogy a külügyminiszter döntését helyezzék hatályon kívül.

- jelentette ki a cseh elnök.

Nem kívánok tovább foglalkozni Petrícekkel, mert "súlya egészen minimális" - tette hozzá Milos Zeman a Barrandov televízióban.