Jogtalanul vegzálta a Soros-gimnázium az egyik diákot

tehetséggondozás, eminens tanulók, gimnázium, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Soros Györgyhöz köthető budapesti gimnáziumot, a Közgazdasági Politechnikumot 200 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a bíróság, amiért az egyik diákjuk ellen szabálytalanul folytattak fegyelmi eljárást. A diák édesanyja szerint fiát azért büntették a mondvacsinált indokokkal, mert ellenállt az iskola tanárai által folytatott kormányellenes propagandának.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők számolt be róla, hogy a budapesti Közgazdasági Politechnikumban egy diákot fegyelmivel büntettek meg még 2015-ben, amiért a fiú határozottan tiltakozott a tanárok által az órákon folytatott politikai agitáció ellen.

Az iskola több pedagógusa is arra próbálta rávenni a diákokat, hogy vegyenek részt a kormányellenes tüntetéseken,

az intézmény folyosóján pedig, a Soros György által támogatott alapítvány, az Artemisszió próbált plakátokkal önkénteseket toborozni.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete szerint jogsérelem érte a diákot. Úgy fogalmaztak, hogy érvénytelen az a fegyelmi határozat, amelyben az iskola a tanulóját részesítette, és új eljárás lefolytatására szólították fel a gimnáziumot.

A bíróság 200 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte az iskolát.

A diák édesanya szerint fiát álindokokkal büntette az iskola, olyanokkal, mint például, hogy nem vitt egy alkalommal tornafelszerelést magával, vagy hogy „meghívatta magát az osztálytársaival egy gyorsétteremben”. Az édesanya szerint azonban a valós ok az volt, hogy fia nem kért az ideológiai fejtágításból és az „érzékenyítésből”.

Illusztráció Forrás: AFP

A nő azt is aggályosnak tartja, hogy az iskola a jelentős támogatások mellett magas tandíjat számít fel. Csak a beiratkozás ötvenezer forintba kerül, arról azonban nem kapnak tájékoztatást, hogy ezeket a milliós tételeket mire fordítja az intézmény. Emiatt az oktatási jogok biztosához fordult.

Alapítványi iskolák

Ahogyan sok más alapítványi iskola, úgy a Közgazdasági Politechnikum is Soros György alapítványaihoz és embereihez köthető. A tőzsdespekuláns hazai szervezeteinek a zászlóvivője a korábbi SZDSZ-es politikus, Horn Gábor, akinek családja erős lobbitevékenységet folytat, ha Sorosról van szó. A liberális politikus 1990-ben alapította meg barátaival a politechnikumot, a magániskolának éveken keresztül ő volt a vezetője, jelenleg pedig az alapítványi kuratórium tagja.