Jó befektetés lesz a nyugdíjkötvény

Vágólapra másolva!
Még az idén kidolgozhatja az új nyugdíj-előtakarékossági lehetőséget a kormányzat – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Magyar Időknek. Akinek fontos, hogy nyugdíjasként is minél szélesebb anyagi lehetőségek álljanak a rendelkezésére, aktív évei alatt speciális állampapírba fektethetne. A jelenlegi elképzelések alapján az új konstrukcióban a magánszemélyek kamatprémiumhoz juthatnának és a nyugdíj-előtakarékossági kötvény pedig akkor járna le, amikor tulajdonosa elérné a nyugdíjkorhatárt.
Vágólapra másolva!

A napilap szombati számában megjelent interjúban a közelmúltban kinevezett államtitkár kifejtette: az új módozattal azt szeretnék elősegíteni, hogy a magánszemélyek pénzt tegyenek félre nyugdíjas éveikre, és az ilyen megtakarításaikat biztonságos és költségkímélő állampapírban tartsák.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára Forrás: Magyar Idők

Az államtitkár ismertetése szerint az új megoldással az állam az érdeklődőknek hosszú távú megtakarítási formát kínálna.

Akinek fontos, hogy nyugdíjasként is minél szélesebb anyagi lehetőségek álljanak a rendelkezésére, aktív évei alatt speciális állampapírba fektethetne.

A jelenlegi elképzelések alapján az új konstrukcióban a magánszemélyek kamatprémiumhoz juthatnának, a nyugdíj-előtakarékossági kötvény pedig akkor járna le, amikor tulajdonosa elérné a nyugdíjkorhatárt. A felhalmozott összeg kifizetését lehetne kérni egyben, de adott esetben szóba jöhetne az is, hogy az érintett részletekben jusson hozzá a magtakarításához.


Gion Gábor közölte, idehaza egyre nagyobb jelentőségre tesz szert az öngondoskodás, vagyis az, hogy az állampolgárok bizonyos fontos célokra rendszeresen félretegyenek kisebb-nagyobb összegeket.

Az öngondoskodás mellett ugyanakkor lényeges a lakosság állampapír-vásárlásainak ösztönzése is. Ennek érdekében létrejött például hat új állampapírtípus, emelkedett az úgynevezett kincstári értékesítési pontok száma, ahol a lakosság állampapírt vehet, a legfontosabb pedig az, hogy az állam vonzó kamatot kínál a biztonságos papírok után.


Jelenleg csak egy olyan, kifejezetten hosszú futamidejű lakossági állampapír hiányzik a kínálatból, amely a nyugdíjcélú előtakarékosságot is támogatja. Ezt a hiányt pótolná a most készülő új konstrukció

– mondta Gion Gábor a Magyar Időknek.