Brüsszelben a migránspártiak megint szavaztatnak a migránsvízumról

Deutsch Tamás Deutsch Tamás magyar politikus, a Fidesz alapító tagja
Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz alapító tagja.
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament migránspárti többsége ismét napirendre veteti a migránsvízum ügyét, ezt mondta Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A migránspárti többség nem tud belenyugodni abba, hogy a migránsvízum bevezetésére vonatkozó előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget novemberben,

ezért a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság ismételten napirendjére tűzi ezt.

A novemberi szavazáson a bevándorláspárti magyar politikusok - Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK, Szanyi Tibor, az MSZP és Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője - a migránsvízum bevezetése mellett szavaztak, a

Fidesz és a KDNP képviselői azonban a lehető leghatározottabban elutasították, és így tesznek majd a bizottság ülésen, valamint a decemberi plenáris ülésen is

- tette hozzá Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás Fotó: Polyak Attila - Origo

Az Európai Parlament migránspárti többsége egy "nyilvánvalóan jogszerűtlen" eljárás keretében újra napirendre tűzi a témát annak érdekében, hogy az EP decemberi plenáris ülésén ismét szavazni lehessen róla. Ilyen eset még nem fordult elő az Európai Parlament történetében.

Úgy néz ki, ha a migrációt támogató, bevándorláspárti előterjesztésről van szó, akkor mindegy, mit írnak elő a jogszabályok, "fittyet hánynak" rájuk

- mondta a politikus.

Elmondása szerint a migránsvízumot az Európai Unió országainak nagykövetségein lehetne igényelni, és az EU területére egyszeri belépést tenne lehetővé.

Az igényléskor semmifajta ellenőrzésen nem kellene keresztülmenni, automatikusan megkaphatná bárki, és csak az EU-ban indulna el a menedékkérelmeket elbíráló eljárás.

Az előterjesztés - az EU külső határainak védelme, a belépés előtti szigorú ellenőrzés és a helyben való segítségnyújtás helyett - olyan rendszert alakítana ki, aminek segítségével pofonegyszerűen el lehet kerülni, hogy valaki illegális bevándorlóvá váljon.

Arra azonban nem ad választ a tervezet, hogy a vízummal érkezők szabadon mozoghatnak-e az EU területén, hol és milyen módon kell jelentkezniük, valamint hogyan folyna le a menedékkérelmük elbírálása.

Deutsch Tamás azt mondta, a migránsvízum túlmutat az ENSZ migrációs paktumán is, ilyen "őrült elképzelés" még abban sem szerepel. Kitért arra is, hogy a Fidesz és a KDNP EP-képviselői írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottság elnökéhez a "migránskártyákkal" kapcsolatban, választ azonban még nem kaptak.