Manipulálhatták a Jobbik tisztújításának eredményét - hangfelvétel

jobbik tépett változat
Vágólapra másolva!
Nemcsak az elnökválasztást, az alelnökválasztást is előre leoszthatták a Jobbikban. Egy, a Hír TV birtokába került hangfelvétel szerint Szávay István már órákkal a szavazás előtt tudta, kik lesznek az alelnökök, és hogy hányan fognak szavazni rájuk a májusi tisztújító kongresszuson. Újabb óriási botrány: Sneider Tamásék elcsalhatták a tisztújítást.
Vágólapra másolva!

Az április választás után Vona Gábor lemondását követően tisztújítást tartottak a Jobbikban. Május 12-én a pártkongresszusra érkeztek a képviselők, az alelnökökről délután 2 óra körül kezdődött a szavazás. A Hír TV birtokába egy olyan hangfelvétel került, amely délelőtt készült, a háttérben pedig Szabó Gábor nyitóbeszéde hallatszik.

  • Szávay István: Volner, Z. Kárpát, Apáti, Hegedűs, Stummer, Bana. Ez lesz a sorrend.
  • X: Ba..d meg, csak elmegyek veled totózni.
  • Y: Bana Tibi bekerül?
  • Szávay István: Be, nagyon remélem. Elég sokat dolgoztam rajta.

A hangfelvétel szerint Szávay István már órákkal a szavazás előtt pontosan tudta, hogy kik lesznek az alelnökök, és azt is, hogy nagyjából hány szavazatot kapnak majd. Ahogy fogalmazott: sokat dolgozott ezért az eredményért.

  • Szávay István: Két hete ezen dolgozok, tűpontosan belőttem, hogy mi lesz.
  • Y: Ezt hogy a fa...mba lehet tűpontosan belőni?
  • Szávay István: Úgy, hogy kurva sok telefont intéztem. Volner meg fogja kapni a szavazatoknak körülbelül a 70-75 százalékát, a Z. Kárpát kb. 65-öt, az Apáti és az Enikő 50-55-öt...
  • Y: Az Apáti és az Enikő biztos, hogy bekerülnek szerinted?
  • Szávay István: Fix! Mondom, hogy ez lesz az eredmény, hidd már el!

A végeredmény ennek megfelelően alakult: a 14 indulóból az a hat nyert, akit Szávay előre megmondott, és nagyjából a számok is stimmelnek: a Volner Jánosra adott szavazatokat tűpontosan lőtte be Szávay, de Z. Kárpát Dániel, Apáti István és Hegedűs Lórántné még több szavazatot is kapott, mint amit a politikus várt.

Egy korábban nyilvánosságra került hangfelvétel szerint nemcsak az alelnökválasztást, hanem az elnökválasztást is telefonos rábeszélésekkel manipulálhatták. Azon az anyagon az hallható, amint

egy jobbikos vezető a pártigazgató nevében pénzt ajánl a küldötteknek azért, hogy Sneider Tamást támogassák a tisztújításon.

Szabó Gábor pletykák szerint azzal is megzsarolta a tagságot, hogy nem vállalja a pártigazgatói posztot, ha Toroczkai lesz az elnök.

Ismert, a tisztújításon Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton mellett Toroczkai László és Dúró Dóra indult az elnöki, illetve elnökhelyettesi székért, de Toroczkaiék végül szoros versenyben, 42 szavazattal alulmaradtak Sneiderékkel szemben. Ásotthalom polgármestere már akkor jelezte, hogy a tisztújítás alatt erős ellenszélben kellett versenyezniük.