Egy hét késéssel lemondott parlamenti mandátumáról az antiszemita Szávay István

Szávay István
Vágólapra másolva!
"A Jobbik iránt felelősséget érezve le kívánok mondani országgyűlési képviselői megbízatásomról is" - írta Szávay István a közösségi oldalán hétfőn. Egy ismeretlen zsidó nő megverésével dicsekedő politikusnak majdnem egy hét kellett ahhoz, hogy meghozza ezt a döntést. Posztjából az is kiderült, hogy nem antiszemita megnyilvánulásának súlya, hanem a Jobbik iránti elkötelezettsége vitte rá elhatározására.
Vágólapra másolva!

Egy terjedelmes Facebook-bejegyzésben lemondott országgyűlési mandátumáról az antiszemita botrányba keveredő Szávay István. A Jobbik korábbi parlamenti képviselője írásában elsősorban a külső erőket hibáztatta azért, hogy így alakult:

  • meglátása szerint már parlamenti tisztségeiről való lemondásával arányos felelősséget vállalt,
  • meg különben is egy titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzottak miatt kellett így tennie,
  • "a magyar közéletben számos, ennél súlyosabb morális és korrupciós botránynak nem volt a legcsekélyebb következménye sem", mint az ő zsidóverő megnyilvánulása.

Szavaiból az derült ki, hogy nem antiszemita megnyilvánulásának súlya, hanem a Jobbik iránti elkötelezettsége vitte rá a döntésre.

Hozzátette, hogy a mandátumát vissza szándékozik adni annak a közösségnek, amelynek bizalmából azt megkapta, és akik

felé hálával tartozik az elmúlt másfél évtizedért.

Írásából az nem derült ki, hogy megbánta-e mondatait, a Jobbik iránti elhivatottsága viszont annál inkább.

Egy zsidó nő megverésével dicsekedett, a pártelnök mégis védelmébe vette

Ahogy beszámoltunk róla, a héten nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen az hallható, ahogyan Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője azzal dicsekedett párttársainak, hogy leütött egy zsidó nőt egy szórakozóhelyen, mert az „beszólt neki”. A jobbikos politikus a történteket követően tagadta a támadást, ugyanakkor elismerte, hogy minősíthetetlen stílusban beszélt. Egy nap ráadással lemondott az Országgyűlés jegyzői pozíciójáról, valamint a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről, parlamenti mandátumát viszont megtartotta.

A történet érdekessége, hogy szombaton még úgy nézett ki, Szávay megússza a botrányt. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke közösségi oldalán egy terjedelmes bejegyzésben mentegette a frakciótársát. Amellett, hogy azt írta, méltatlan inzultus érte a zsidózó politikust, posztja alatti hozzászólásában egyenesen úgy fogalmazott, hogy "nagyon nagy szükség van Szávay István munkájára a magyar parlamentben". Abból, hogy Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese megosztotta Sneider teljes bejegyzését, arra lehetett következtetni, hogy a politikus komolyabb szankciók nélkül folytathatja politikai karrierjét, hiszen egy másik vezető politikus is kiállt mellette. Hétfőre viszont nagyot fordult a világ Szávayval, aki lemondott parlamenti mandátumáról.