A 888 magyar zászlóval válaszolt a december elsejei román provokációra

Vágólapra másolva!
Nem hagyta szó nélkül a 888 azt, hogy december elsején román zászlót tűztek ki a Kékestetőn. Az egyik munkatársuk magyar zászlóval fényképezkedett a legnagyobb román nemzeti hős, Mihai Viteazul nagyváradi szobránál.
Vágólapra másolva!

Románia december elsején ünnepelte a „Nagy Egyesülés”, azaz Erdély elszakításának a centenáriumát.

Azon túl, hogy a románok gigantikus megemlékezéseket tartottak minden partiumi, bánsági és erdélyi nagyvárosban, ahogy az Origo is beszámolt róla, egy besztercei alpinistacsoport pont ezen a napon úgy gondolta:

a Kékestető meghódítását azzal ünneplik meg, hogy a magyar trikolór fölé román zászlót emelnek.

Forrás: Origo

A durva magyarellenes provokációról képet is készítettek, egyikük, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen oktató Ioan Bâca geológiatanár pedig fel is töltötte azt a Facebookra a következő kommenttel:

A 888 azonban nem hagyta annyiban a dolgot.

A lap munkatársai elmentek a román zászlókkal teletűzdelt Nagyváradra, hogy letörjék keleti szomszédunk lelkesedését, s

a legnagyobb román nemzeti hős, az Erdélyre rárontó Mihai Viteazul (II. Vitéz Mihály havasalföldi fejedelem) lovas szobra előtt fel is mutatták a magyar nemzeti lobogót

azzal az üzenettel, hogy

Vitéz Mihály havasalföldi fejedelmet azért tartják a legnagyobb román nemzeti hősnek, mert ő volt az, aki 1599 novemberében Habsburg Rudolf német-római császár és magyar király megbízásából elfoglalta és másfél évig megszállás alatt tartotta Erdélyt, 5 hónapra pedig Moldvát is megszállta. A nacionalista román történetírás szerint ő egyesítette első alkalommal egy rövid időszakra a 3 fejedelemséget, de valójában erről szó sem volt, Erdély, Moldva és Havasalföld soha nem egyesült, csupán néhány hónapig közös uralkodójuk volt Vitéz Mihály személyében. Miután nem volt hajlandó átadni Erdélyt Rudolf császárnak, az meggyilkoltatta a román fejedelmet 1601 augusztusában. Érdekességként megjegyzendő, hogy a „Vitéz" előnevet a székelyek adták Mihálynak, előtte ez a kifejezés nem szerepelt a román nyelvben.

Facebook-posztukat nem véletlenül időzítették a mai napra.

Ugyanis épp 102 éve annak, hogy 1916. december 6-án a magyar huszárok, az osztrák és német katonák, August von Mackensen német tábornok vezetésével azzal torolták meg a románok 1916. augusztusi betörését Erdélybe, hogy

diadalmasan bevonultak Bukarestbe, és két évig megszállás alatt tartották a román fővárost.