Az egészségügyben további jelentős béremelésekre kerül sor

KÁSLER Miklós
Kásler Mikló hadat üzen a hálapénzadás rossz szokásának.
Vágólapra másolva!
Kásler Miklós további jelentős béremelésről beszélt egy szakmai konferencián. Összesen 72 százalékos emelkedés várható 2022-re 2018-hoz képest.
Vágólapra másolva!

Budapesten tartották pénteken a Nézőpont Intézet Gyógyuló egészségügy című konferenciáját. Itt beszédet mondott Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere is.

Kásler Miklós elmondta, a kormány folytatja a 2016-ban megkezdett szakdolgozói béremelést, és a következő négy év alatt négy lépcsőben tovább emeli

  • az egészségügyi szakdolgozók,
  • a nem egészségügyi főiskolai szintű végzettségű dolgozók,
  • és az alapellátásban foglalkoztatott védőnők bérét.

A béremelés az elkövetkező négy évben a 2018. évi alapilletmény bázisához viszonyítva történne.

A 2019. november 1-től esedékes 8 százalékos szakdolgozói béremelést előre hozzák jövő év júliusára, és a védőnők is a szakdolgozói bértábla alá kerülnek, és részesülnek a béremelésben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Gyógyuló egészségügy címmel megrendezett, a Nézőpont Intézet konferenciáján Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2018. december 7-én Forrás: MTI/Soós Lajos

A következő lépcsőben 2020 januárjában további 14 százalékkal, illetve novemberben egy újabb 20 százalékkal emelnék az alapbért. Majd 2022 januárjában egy következő, 30 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók.

Ez összességében ez 72 százalékos alapbéremelést jelent 2022-re 2018-hoz képest.


A miniszter beszélt arról is, hogy az alapellátás megerősítése érdekében létrehozzák az alapellátó országos módszertani központot, amely meghatározza a kompetenciákat és a hatásköröket.

Mint kifejtette, újragondolták az alapellátási ügyeleteket, a különböző ellátási szinteket. A jövőben nagyban szeretnének támaszkodni az alapellátó orvosokra, kiterjesztve egyéb szakvizsgájukhoz kötött kompetenciájukat. A megfelelő orvosi eszközpark biztosítását is célul tűzték ki, kiépítve az elektronikus összeköttetést a következő ellátási szinttel.

A tervek között említette a családi orvosi praxisok gazdasági helyzetének támogatását, terheik könnyítését, és az elképzelések szerint járásonként egy-egy alapellátási egységet hoznának létre egyéb szakterületek, például az iskolaorvos, foglalkozás-egészségügyi orvos, védőnő, diabetológus vagy logopédus bevonásával.

- ismertette a miniszter.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Forrás: MTI/Soós Lajos

Kásler Miklós beszélt a kórházi adósságok rendezéséről is, megismételve,

hogy ebben az évben 55 milliárd forint jut erre.

Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Pénzügyminisztériummal közös vizsgálat indult a kórházi adósságok okainak feltérképezésére, ugyanakkor - mint mondta -

Úgy fogalmazott, hogy