Letették a pécsi orvoskar új oktatási és kutatási épületének alapkövét

2018.12.07. 17:03

Letették a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK) új oktatási és kutatási épületének alapkövét, amely a Modern városok program keretében, 10,7 milliárd forintos beruházással valósul meg.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára az ünnepségen Kásler Miklós tárcavezető szavait tolmácsolva azt mondta: olyan orvosképzést kell kialakítani, amely a magyar és európai hagyományokat megőrizve, azokat alapul véve használja fel és fejleszti tovább a mai kor technikai és tudományos vívmányait; a PTE egészségügyi és orvosképzése pont ilyen.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester, Nyitrai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának dékánja, Miseta Attila, a PTE rektora és Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója elhelyezi az időkapszulát a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara új elméleti tömbjének alapkőletételi ünnepségén Pécsen 2018. december 7-én.Forrás: MTI/Sóki Tamás

A magyar orvoslás történetét és a pécsi orvosképzés jelentős alakjait is megidéző miniszteri köszöntő szerint a baranyai megyeszékhelyről kikerülő fiatal szakemberek az ott kapott tudással és értékkel felvértezve a világ bármely pontján megállják a helyüket.

Ez pedig vonzóvá teszi az egyetemet nemcsak a hazai, de külföldi hallgatók számára - idézte Kásler Miklós szavait Bódis József, azt is hangsúlyozva, hogy az alapkőletétel nemcsak a PTE, hanem az egész magyar orvosképzés történetében mérföldkő.

A tárcavezető szerint az új elméleti tömb még több lehetőséget nyit meg a hallgatók, a kutatók és a tanárok előtt, valamint olyan világszínvonalú kutatásoknak adhat otthont, amelyek megalapozhatják az orvostudomány jövőjét.Az új létesítmény építése szerves része annak a programnak, amely megújítja a teljes magyar egészségügyet az ellátás és a kutatás területén egyaránt - tudatta.

A korábban a PTE rektori tisztségét betöltő Bódis József arról beszélt, hogy harminc évvel ezelőtt a pécsi orvosképzés kilépett a nemzetközi porondra és fantasztikus teljesítményt mutatott fel. A hallgatók, köztük a külföldi diákok számának emelkedése kötelezővé tette ezt a fejlesztést - emelte ki.

Peresztegi Imre, a fővállalkozó ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről szólva ismertette: több mint 12 ezer négyzetméter területű, az alagsorral, pincével együtt ötszintes épület a tervek szerint 2020 második negyedévére készül el. Az elméleti tömb teljes környezete több mint 20 ezer négyzetméteren újul meg.

Miseta Attila rektor az egyetem, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere pedig a többi között a város szempontjából méltatta a beruházás jelentőségét az eseményen.

A rendhagyóan különleges alapkő a PTE 3D Központjában készült, háromdimenziós nyomtatással, utalva egyrészt a technika és a tudomány összefüggéseire, másrész a felnagyított, emberi szövetstruktúrára emlékeztető felület az egyetem és környezete viszonyát, a kapcsolódások fontosságát szimbolizálja.

Mint írták, az új épület tervezését több 21. századi intézmény inspirálta.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara új elméleti tömbjének 3D-s modellje Pécsen 2018. december 7-én.Forrás: MTI/Sóki Tamás

A szintenkénti "open lab" architektúra és az épület kialakítása, a Janelia Research Campus (Howard Hughes Medical Institute, USA) és az új Max Planck kutató épületek (Németország) struktúráját ötvözi. A tervezést a TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. jegyzi - olvasható a tájékoztatóban.

Az egyetemi összegzésben emlékeztettek arra, hogy a magyar kormány a Modern városok program részeként mintegy 25 milliárd forinttal támogatja a PTE-t, amelynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatók számának növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.