Magyarországnak fontos a Nyugat-Balkán biztonsága

Benkő Tibor
Benkő Tibor, honvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!
Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1-en adott interjújában azt mondta, a Nyugat-Balkánon óriási a feszültség. 
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor az elmúlt napokban látogatta meg a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar katonákat, és Marina Pendes védelmi miniszterrel is tárgyalt.

– mondta a honvédelmi miniszter, aki úgy fogalmazott, hogy a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete bonyolult, és feszültségektől nem mentes.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Benkő kitért arra is, hogy a honvédség légiflottájának megújítását két ütemben tervezik végrehajtani. Az elsőről 2016. november 29-én születetett döntés, amikor a honvédelmi és rendészeti bizottság előtt is beszámoltak arról, hogy három közepes, többfunkciójú csapatszállító és két többcélú könnyű szállítógépet vásárolnak. Ezek közül mostanáig

a két közepes és a két könnyű repülőgép beszerzése történt meg.

Ezeken felül további három, deszantolásra is alkalmas katonai gépet vesznek még.

Benkő Tibor azt is elmondta, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága megvitatta a témát, a beszámolót jóváhagyta, azaz hozzájárult ahhoz, hogy a honvédség olyan repülőgépeket vásároljon, amelyek a fejlesztéséhez kellenek. A miniszter hozzátette, hogy a két könnyű gép közül még csak az egyik került a honvédség hadrendjébe, mert a polgári gép katonai célra történő alkalmassá tétele még folyamatban van.