Vona Gábor a kamerák előtt mentegeti zsidózó párttársát, Szávay Istvánt

Vona Gábor Szávay István Szabó Gábor
Vágólapra másolva!
Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke szerint Szávay István azzal, hogy lemondott parlamenti mandátumáról, minden elvárásnak eleget tett. A néppártosodás atyjának szavaiból az cseng ki, szóba sem kerülhet, hogy egy kis zsidózás miatt kihajítanák a pártból az antiszemita megnyilvánulással országos hírnevet szerző politikust.
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, Szávay István azután mondott le a képviselőségről, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen egy zsidó nő megverésével, és heftijének elferdítésével dicsekedett. A Hír TV csapatának sikerült pár másodpercre elcsípnie Vona Gábort, akitől megkérdezték, mi a véleménye az ügyről. A Jobbik expártelnöke hidegvérrel védelmébe vette zsidózó párttársát:

Vállalhatatlannak tartom, ami történt, amit tett, de azt gondolom, hogy a következményeket vállalta. Lemondott előbb a tisztségeiről, aztán pedig magáról a parlamenti mandátumáról is,

A néppártosodás atyjának szavaiból az cseng ki, szóba sem kerülhet,

hogy egy kis zsidózás miatt kihajítanák a pártból az antiszemita megnyilvánulással országos hírnevet szerző politikust.

Valamelyest érthető Vona meleg bajtársi nyilatkozata, hiszen Szávay sokat gürizett a májusi tisztújítást megelőzően azért, hogy a megfelelő emberek kerüljenek be az új elnökségbe. Egyszemélyes telefonos mozgósító kampánya olyan jól sikerült, hogy a szavazás előtt már tudta a szavazás utáni végeredményt.

Nem mindenkivel volt ilyen baráti a pártvezetés: Toroczkai László ellen például azért indítottak etikai eljárást, mert kormánypárti médiumoknak nyilatkozott (a pártra nézve negatív tartalommal), Volner János pedig azért bűnhődhetett, mert körbeküldött egy levelet a párt választókerületi elnökeinek. Amúgy a párt Alapszabálya úgy fogalmaz, hogy egy Jobbik-taggal szemben akkor indítható fegyelmi eljárás, és akkor zárható ki a pártból, ha a Jobbik Alapszabályát, programját, érdekeit, illetve jó hírét sértő magatartást tanúsít.