A jövőben csak engedéllyel működhetnek a tanodák

Fülöp Attila
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Jövő júliustól csak az lehet tanoda, amelyet hivatalosan is tanodává minősítettek - hangsúlyozta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Fülöp Attila elmondta:

június végéig minden intézménynek jelentkezni kell, s tanodává kell minősíttetnie magát, amely tanoda jellegű szolgáltatást végez.

A most kiírt pályázatra jelentkezőknek még idén meg kell ezt tenniük. Nekik feltétel többek között az, hogy már egy éve hasonló szolgáltatást végezzenek.

Az államtitkár kifejtette: kiegészítő segítséget biztosítanak azon civil, illetve egyházi szervezeteknek, akik tanodát működtetnek az iskolához segítségre szoruló gyermekeknek.

A tanodák 2019. január elsejétől két fajta segítséget kapnak.

Egyrészt januártól a gyermekjóléti alapellátás egyik fajtája lesz a tanoda. Emellett körülbelül 200 tanodát tudnak majd támogatni, tanodánként 12-15 millió forinttal.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Forrás: kormany.hu

Fülöp Attila a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában elmondta: a pályázatot már kiírták.

Január 10-ig lehet jelentkezni a jövő évre vonatkozó költségvetési támogatásra

Az államtitkár kitért arra is, hogy a KSH adatai alapján a Magyarországon a mélyszegénységben élők aránya 2016-ban 25,6 százalék volt, 2017-re ez a mutató 19,6 százalékra csökkent, ez az elmúlt egy évtized legnagyobb mértékű javulása volt. Egy másik, szintén KSH adat szerint 65-ről 72 százalékra nőtt munkából származó jövedelem aránya.