Új fegyvereket kaptak a magyar katonák

Budapest, 2018. december 11. Cseh licensz alapján készült P-09 típusú pisztoly a honvédség új fegyvereinek átadásán a Petőfi laktanyában 2018. december 11-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az új fegyverek összeszerelése már Magyarországon történt. Hamarosan megérkeznek azok a gépsorok is, amelyekkel a teljes gyártást Magyarországon végzik majd.
Vágólapra másolva!
Cseh licensz alapján készült P-09 típusú pisztoly Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A cseh licenc alapján készült

P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait ünnepélyes keretek között adták át

kedden a budapesti Petőfi-laktanyában, elsőként a katonai rendészeknek. A fegyvereket a következő időszakban osztják ki valamennyi katonai alakulatnak, rendőröknek, fegyveres szerveknek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte:

a most elkészült több mint tízezer fegyver már a magyar hadiipar terméke.

A miniszter a Magyar Honvédség fejlesztése a hazai hadiipar újraindítása terén is mérföldkőnek nevezte az eseményt. Mint elmondta, a fegyverek összeszerelése már Magyarországon történt. Hamarosan megérkeznek azok a gépsorok is, amelyekkel a teljes gyártást Magyarországon végzik majd. Mindemellett a jövőben a lőszer- és lőporgyártás elindítását is tervezik.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (elöl) érkezik a honvédség új fegyvereinek átadására a Petőfi laktanyában 2018. december 11-én. Mögötte jobbról Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese, balról Bartha László ezredes, a katonai rendészet törzsfőnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kifejtette: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban az első a katona, ezért a honvédség modernizációját a katonák egyéni felszerelésével kezdték. Hozzátette, ezt folytatják,

a katonáknak a 21. századi kihívásoknak megfelelő eszközeik lesznek.

Szólt arról is, hogy szintén a haderőfejlesztési program keretében már új repülőgépeket is beszereztek, az új helikopterek pedig jövőre érkeznek meg a Magyar Honvédséghez.
Mindemellett folyamatban van a szárazföldi erők technikai eszközeinek modernizációja is - közölte a miniszter.

Benkő Tibor kiemelte: ahhoz, hogy erős és ütőképes legyen a Magyar Honvédség, minden anyagi segítséget megkapnak. Így lehetőségük van elérni azt az elvárt szintet, amellyel garantálni tudják a magyar emberek biztonságát - tette hozzá.

Kránicz Roland, az HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója (b) jelképesen átadja a honvédség új fegyvereit Böröndi Gábornak, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettesének a Petőfi laktanyában 2018. december 11-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese történelmi pillanatnak nevezte az eseményt. Köszönetét fejezte ki azért, hogy a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy a Zrínyi 2026 program keretében egy új, erős Magyar Honvédséget hozzanak létre.

Az altábornagy hozzátette: felelősségük is van a programért.

Felelősek azért, hogy a katonák felkészültek legyenek, tudják használni az új eszközöket, kézifegyvereket, repülőgépeket. Mindez új kiképzési technikát, eljárást és gondolkodásmódot igényel - hangsúlyozta.

Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója azt ígérte, hogy szigorú minőségbiztosítási követelmények mellett világszínvonalú lesz a gyártás a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. Azt mondta: a fegyverek a tesztek során messze túlteljesítették a követelményeket. Kiemelte: a NATO-követelményeknek megfelelő pisztolyokkal, géppisztolyokkal, gépkarabélyokkal a nemzetközi piacokon is megjelenhet Magyarország és Csehország.

Cseh licensz alapján készült BREN 2 típusú gépkarabély Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Március végén jelentették be, hogy gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország. Az erről szóló licencszerződést Budapesten írta alá David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója.