A magyarok kétharmada elutasítja az ellenzék parlamenti botránykeltését

Ellenzéki képviselők elállják a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésén, SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; TORDAI Bence; KUNHALMI Ágnes; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó
Budapest, 2018. december 12. Ellenzéki képviselők elállják a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én. Elöl Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője (b-j). MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar választópolgároknak nem tetszik az ellenzéki képviselők parlamentben bemutatott szerdai botránykeltése, kétharmaduk (66 százalék) szerint nem viselkedhet így egy képviselő az Országházban – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

Hétmillió emberhez eljutott a parlamentben történt botránykeltés híre, két és fél millió ember pedig aktívan foglalkozott is a témával.

Legfőképpen az idősebb korosztály tagjait háborította fel az ellenzéki képviselők viselkedése, háromnegyedük így nyilatkozott (76 százalék).

Forrás: Nézőpont Intézet

Ez nem jelenti viszont azt, hogy más társadalmi csoportban tetszést aratott volna az obstrukciós kísérlet,

Politikai hovatartozás szerint viszont már erősebb megosztottságot lehet tapasztalni.

A kormánypártiak közül szinte mindenki (94 százalék) elítélte az ellenzéki képviselők cselekedeteit.

Bár a baloldali pártok szimpatizánsainak többsége a politikusaik mellé állt (72 százalék), azonban minden negyedik baloldali szavazó elutasította a botránypolitizálást.

A Jobbik szavazói még inkább megosztottak, többségük elutasítja ezt a viselkedést (52 százalék).

Úgy tűnik, hogy a párt vezetésében beállt baloldali fordulat még a szavazótáboron belül nem fejtette ki a hatását.

Ebből következően, amennyiben a Jobbik a jövőben továbbra is aktívan szerepet vállal ezekben az akciókban,

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. december 13-14. között készült 750 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.