Ilyen még nem volt: magyarok találhatnak olajat a tenger alatt!

MOL, olajfúró, norvégia, sajtótúra
Vágólapra másolva!
30 méteres hullámok és velőig hatoló fagyos szél közepette 12 órás műszakokban magyarok is dolgoznak a MOL északi-tengeri olajkutató platformján, hogy kiderítsék van-e alattuk több milliárdot érő olajmező. Alkalmi vezetőnk, István mutatta meg, milyen veszélyes és egyben izgalmas az a munka, amit végeznek.
Vágólapra másolva!

2017-ben és 2018 első negyedévében a MOL feltárt már egy-egy kutat az Északi-tengeren. De ezek száraznak bizonyultak. A cég mostani fúrásával egyben első olyan tengeri fúrását végzi, amit maga operál. Közben, amerre nézek, mindenütt tenger. Gyönyörű látvány.

Fotó: Mudra László - MOL

A MOL a fúrás elvégzéséhez a Rowan Viking fúróberendezésre kötött szerződést. Vagyis bérlik. A lábakra emelt mobil fúróberendezés 2010-ben épült Szingapúrban. A fúróberendezést a Rowan Norway üzemelteti. A vízmélység 70 méter. És több tíz méterrel a tengerszint felett van maga a platform.

Fotó: Mudra László - MOL

A platformfőnök és a projekt koordinátora eligazítást tartanak. Zöld kabátban, István, a vezető geológus, míg, szürke színben, Balázs, a fúrómérnök. Magyarok. Itt az Északi-tenger kellős közepén. István, munkája egyébként a megfúrt kőzetek leírása, binokuláris mikroszkópos és vegyszeres vizsgálata. Tehát a mintákban található szénhidrogén létét és típusát vizsgálja. Vagyis ő lesz az első, aki megtudja, ha olajat találnak.

Fotó: Mudra László - MOL

Ez a fúrás az első tengeri fúrás, ami elviekben 4000 méterig tart. A fúrás a tervek szerint 2018 negyedik negyedévében indult. Eredmény karácsony körül, legkésőbb újévkor várható. Ha valami baj történne a fúráskor, akkor a legközelebbi létesítmény a dán szektorban található Harald 28,4 kilométerre, valamint a norvég szektorban lévő Valhall és Ekofisk. Mindkettő közel 40 kilométerre van. Egy mentőhelikopter 15 perc alatt ér el minket. De a 4 fokos tengervízben már pár perc alatt ki lehet hűlni.

Fotó: Mudra László - MOL

Épp egy toldást mutat István. Az a hatalmas monstrum éppen egy fúrócsövet ültet be. A narancssárga ruhás szakember az üvegkabinban a fúrós, aki az egész fúrás folyamatát irányítja. Mindezt egy kézi vezérlővel.

Mindenki védőfelszerelésén van egy rádió, amin gyorsan tudnak egymással kommunikálni, ha szükség van rá.

A magasból lógó hidraulikai vezetékekkel komoly precíziós munkát kell koordinálni. Nem lehet hibázni. Ráadásul itt aztán tényleg igaz, hogy az idő pénz, ugyanis, mint megtudom, a platform nem a MOL tulajdona, csak bérlik azt, ára pedig 200 ezer dollár. Naponta.

Fotó: Mudra László - MOL

Ha olajat találnak, annak 78%-át le kell adózni a norvég államnak, és a megmaradt rész 40%-a illeti a céget. Azért ennyi, mert a fúrásba két másik partnert is bevontak 40 és 20 százalékos részesedéssel. De ha nem találnak semmit, akkor a norvég állam a költségek 78%-át visszatéríti.

A MOL a jelenlegi fúrás során két rétegben végez majd kutatófúrásokat: 2900 méter mélységben, és megközelítőleg 3500 méter mélyen.

Mielőtt végeznénk, István még megmutatja az éttermet és a pihenőt. Az platform összes dolgozóját minden nap friss ételek, saláták és sültek várják. De akinek dartsozni, biliárdozni vagy filmet nézni van kedve, annak is van lehetősége a pihenőben.

Fotó: Mudra László - MOL