Szijjártó Péter: Magyarország számít a ciprusi gázra

Vágólapra másolva!
Magyarország folyamatosan keresi az alternatív lehetőségeket energiabiztonságának növelésére, beszerzési forrásainak kockázatcsökkentésére, ezért reális alternatívaként tekint az Afrodité mezőből kitermelendő ciprusi gázra, és a két ország ezzel összefüggésben most kétoldalú energetikai megállapodást kötött – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a nicosiai magyar konzulátust felavató beszédében.
Vágólapra másolva!

Közép-Európában az energiaellátás biztonsága kritikus fontosságú. A magyarországi gázellátás alapvetően egy forrásból táplálkozik: Oroszországból. A Ciprussal most megkötött megállapodással

Magyarország megkezdi a felkészülést arra, hogy a ciprusi gáz középtávon szerepet játsszon Délkelet-Európa és Közép-Európa gázellátásában

– tette hozzá a miniszter.

A két ország vízügyi együttműködésével kapcsolatban Magyarország elkezdi a tárgyalásokat Ciprussal arról, hogy a fejlett magyar vízügyi technológiák mi módon segíthetnek Ciprus vízellátásának javításában.

Cipruson a vízellátás biztosítása súlyos probléma,

az éves csapadékmennyiség egyre csökken, eloszlása pedig egyre egyenlőtlenebbé válik – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Cipruson 2-3 ezer fős magyar kolónia él, és az

idén megdőlt a Ciprusra érkező magyar turisták száma,

csak október végéig 24 ezren voltak, ami 72 százalékos növekedés a tavalyi adathoz képest. „Ciprus a magyarok legnépszerűbb üdülőhelyei közé tartozik, ezért döntöttünk úgy, hogy konzulátust nyitunk itt Nicosiában, hogy az itt élő és ide látogató magyarok képviseletét el tudjuk látni.

ami tovább bővítheti az ide irányuló idegenforgalmat” – mondta Szijjártó Péter.

Magyarország Ciprusra barátként és szövetségesként tekint. A két ország számos, az európai jövőt illető kérdésben hasonló álláspontot képvisel.

Mindkettő az erős nemzetek erős Európáját tartja elérendő célnak.

„Nem akarunk olyan Európát, amely arra akarná kényszeríteni a tagországokat, hogy elfelejtsék hagyományaikat, örökségüket vagy identitásukat.

– jelentette ki a miniszter. Ciprus és Magyarország egyaránt fontosnak tartja a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem fokozását, és nemzeti kötelezettségének tekinti határai, és ezáltal saját állampolgárai biztonságának megvédését. Éppen ezért, most, amikor az Európai Unió jövőjéről súlyos viták zajlanak, a két ország együttműködve, egymást támogatva fogja képviselni álláspontját ezekben a vitákban – szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy ciprusi hivatali partnere, Nikosz Hrisztodulidesz azon kevés külügyminiszterek közé tartozik – főleg Európában –, akik ha mondanak valamit, akkor nem kell azon gondolkodnom, hogy mit értett alatta.

Ezért a mi megbeszéléseink mindig könnyűek és hatékonyak. Elmondjuk, amit gondolunk, és pontosan tudjuk, hogy a másik is azt gondolja, amit mond” – jelentette ki a magyar miniszter.