Újabb helikopterekkel bővül 2023-tól a honvédség légiflottája

FODOR Péter
Budapest, 2018. december 14. Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, Thomas Hein, az Airbus Helicopters kereskedelmi vezetője és Dennis Bernitz, a cég értékesítési vezetője (b-j) a tizenhat Airbus H225M típusú helikopter beszerzésről szóló szerződés aláírásán Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban 2018. december 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország Kormányának elsődleges és kiemelt célja, hogy garantálja az ország és a magyar emberek biztonságát, amelyben meghatározó szerepe van a Magyar Honvédségnek. Ennek jegyében történik a haderő megerősítése és képességeinek további fejlesztése, amelynek újabb lépéseként 16 új, közepes kategóriájú, többcélú helikopter beszerzéséről döntött a honvédelmi tárca.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program ütemezett végrehajtásának keretében

tovább fejleszti a légierő haditechnikai eszközparkját az új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterek beszerzésével.

Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, Thomas Hein, az Airbus Helicopters kereskedelmi vezetője és Dennis Bernitz, a cég értékesítési vezetője a tizenhat Airbus H225M típusú helikopter beszerzésről szóló szerződés aláírásán Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban 2018. december 14-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A haderőfejlesztés terén régóta napirenden lévő és emellett elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező a forgószárnyas-, azaz a helikopterképesség megújítása.

Ennek jegyében került sor a már hadrendben lévő eszközök nagyjavítására, azonban a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét.

A tárca ezek pótlásáról döntött az új helikopterek beszerzésével, amelynek érdekében

újabb szerződést kötött az Airbus céggel.

A megújuló képességgel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik.

A haderőfejlesztés ezen ütemének végrehajtásával elértük, hogy ismét egy lépést tettünk az irányba, hogy a Magyar Honvédség hadrendjébe új, a kor színvonalán álló, modern haditechnikai eszközök kerüljenek.