Az MTVA higgadtan szerelte le az ellenzéki provokációt

Budapest, 2018. december 17. Rendőrsorfal 2018. december 17-én az MTVA Kunigunda utcai székházánál, ahol tüntetők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Kossuth térről a köztelevízió Kunigunda utcai székházához vonultak az ellenzéki politikusok által felhergelt tüntetők, akik be akartak a törni a köztévé épületébe. Az aktivista üzemmódba kapcsolt képviselők, alaposan kivetkőzve szerepükből, megállás nélkül hergelték a pár száz fős keménymagot. A rendőrség mellett a helyzetet higgadtan kezelő MTVA vezetésének és munkatársainak köszönhető, hogy nem lett komolyabb balhé az akcióból.
Vágólapra másolva!

Vasárnap negyedik alkalommal tartott tüntetést a hazai ellenzék. Bár a frakcióval bíró ellenzéki pártok, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett egykori LMP-s, jelenlegi független képviselők kora délután egy közös közleményt adtak ki, amelyben azt kérték szimpatizánsaiktól, őrizzék meg a tüntetés békés jellegét. Ehhez képest a Momentum felszólítására egy pár száz fős tömeget vezényeltek a Kossuth térről az MTVA kunigundai épületéhez. Az új helyszínre érkező demonstrálókat a köztelevízió biztonsága érdekében rendőrsorfal fogadta, a feszültség tapintható volt.

A kialakult helyzet felelősei egyértelműen az ellenzéki politikusok voltak, akik szavakban nyugalomra intették a megjelenteket, azonban cselekedeteikkel folyamatosan hergelték őket.

Ugyanis képviselői mivoltukra hivatkozva úgy mentek át a rendőrsorfalon, mint kés a vajon: az épületben grasszálva megállás nélkül Facebook-élőztek, jelezve a kintieknek mi a helyzet bent. Céljuk az volt, hogy felolvashassák követeléseiket élő adásban. A politikusok viselkedése olaj volt a tűzre, hiszen ilyen helyzetben bármikor elpattanhat a húr, főleg egy két-háromszáz fős kemény mag esetében. Két dolog miatt nem lett komolyabb összetűzés a vége:

  • a rendőrség maximálisan higgadtan kezelte a helyzetet,
  • az MTVA bent lévő szerkesztői és munkatársai szintúgy.

Az agresszív ellenzéki képviselők annak ellenére, hogy beengedték őket a köztelevízió épületébe, és tárgyalásba bocsátkoztak velük, folyamatosan nyomás alatt tartották és fenyegették az MTVA munkatársait, amit ország-világ láthatott a közösségi médiának köszönhetően. Ennek kicsúcsosodása volt, hogy Stummer János a Jobbik alelnöke nemes egyszerűséggel hamis tűzriadót csinált, hátha így sikerül kiüríteni az épületet, a tömeg pedig be tud nyomulni oda. Törvénytelenül videóztak, reggel Hadházy Ákos a földre vetette magát, Szél Bernadett jajveszékelt, és hazug "Ákos, jól vagy?" kérdésekkel közvetítette telefonján a provokációt.

Az MTVA viszont nem vette fel az aktivista üzemmódba kapcsolt ellenzéki politikusok provokációsorozatát, így nem lett komolyabb összetűzés a rendőrök és a demonstrálók között.

Viszont a köztelevízió vezetése nem hagyta annyiban az akciót, és az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt feljelentést tett a rendőrségen a közmédiánál botrányosan demonstráló ellenzéki képviselők miatt.