2 millió forintot kaszálhattak volna az illegális petárdaárusok

2018.12.19. 15:03

Több mint száz kilogrammnyi veszélyes lőportöltet volt azokban a tűzijátékokban és petárdákban, amelyeket egy férfi és egy nő árult a Kőbányai úti piac mellett.

A rendőrök térfigyelőkamerák felvételei és megfigyelések alapján próbálták azonosítani az illegális árusokat. December 11-én is ellenőriztek egy fiatal férfit, aki egy budapesti piac közelében szólította le az arra járókat. Petárdát és rakétát árult.

Mindig csak néhány darab volt nála, illetve egy közeli, „véletlenül” otthagyott kartondoboz, szemeteszsák alatt. Ha kifogyott a készlet, vagy nagyobb rendelést kért a vevő, a parkolóba ment, és egy autó csomagtartójából vette ki a portékáit– mondta Kántor Béla főtörzszászlós, az akciócsoport tagja.

A rendőrök az autója mellett igazoltatták a 23 éves budapesti férfit.

Akkor éppen 1700 darab petárda volt, de a kocsi csomagtartója is tele volt rakétákkal.

Az illegális termékeket a rendőrök lefoglalták, a férfit pedig bevitték a rendőrkapitányságra. Ellene eljárás indult. De itt még nem volt vége a történetnek. A rendőrök tovább figyelték a környéket, ahol nem sokkal később fel is bukkant egy 31 éves budapesti nő. Sietve beült a férfi autója melletti kocsiba és elhajtott. A rendőrök utána mentek, megállították és átvizsgálták az autót.

Forrás: Police.hu

Kiderült, hogy az elfogott petárdaárus férfi rokona, akivel együtt árulták a veszélyes pirotechnikai eszközöket. A nő látta, hogy rokonát elfogták, elbújt, és amikor azt hitte, hogy nincs rendőr a környéken, visszament a kocsijához. Ellene is eljárás indult.

A két autóból összesen 16 200 petárdát, és 3500 tűzijátékot foglaltak le. Ezek értéke a feketepiacon 2 millió forint.
A Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának szakértői szerint több mint száz kilogrammnyi lőportöltetet tartalmaztak, ezért a petárdákat és a rakétákat biztonságos körülmények között elszállították, majd megsemmisítették.

A józsefvárosi rendőrök egész hónapban keresik a kerületben az illegális petárdaárusokat.