Felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság egy rendőrökre támadó tüntetőt

Budapest, 2018. december 13. A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint a bűnügyi költségek megtérítésére ítélte hivatalos személy elleni erőszakért azt a férfit, aki a Kossuth téri tüntetés után rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrökre.
Vágólapra másolva!

Vasárnap, december 16-án kora este a férfi részegen vett részt a Kossuth téren tartott tüntetésen.

A kivezényelt rendőröknek feltűnt zavart és agresszív magatartása, ezért igazoltatni akarták.

A tüntető az együttműködést megtagadta, a rendőröket obszcén szavakkal sértegette, majd a Bajcsy-Zsilinszky út felé megpróbálta elhagyni a teret

írja közleményében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A rendőrök követték, majd amikor körbevették,

a férfi jobb kezével a jobb oldalán álló rendőr felé ütött, míg bal karjával megütötte, majd átkarolta és lefelé kezdte nyomni a bal oldalán álló rendőr fejét, majd nyakát.

A rendőrök elleni támadásnak azok határozott fellépése vetett véget, melynek eredményeként a támadó kezeit hátrabilincselték, majd előállították.

Tüntetés a Kossuth téren Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A bíróság elé állításkor a férfi beismerte bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Így a bíróság nem vizsgálta a bűncselekményt és annak körülményeit, csak a büntetésről döntött.

Perbeszédében az ügyész súlyosbító körülményként jelölte meg, hogy

a férfi többszörösen büntetett előéletű, önhibájából volt ittas, valamint azt, hogy kirívóan agresszíven viselkedett.

Enyhítő körülményként beismerő vallomását említette, amellyel az eljárás gyors lefolytatását támogatta. Beszéde végén felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására és a bűnügyi költségek megtérítésére tett indítványt.

A védelem enyhítő körülményként említette, hogy a tüntetés felfokozott hangulatú volt. A férfi letartóztatását követően mindig együttműködő volt, és megbánást tanúsított, így a védő – perbeszéde végén – a legenyhébb büntetés kiszabását kérte.

A bíróság egy év börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette, emellett kötelezte a bűnügyi költségek megtérítésére.

Az enyhe ítéletet a vádlott elsősorban annak köszönheti, hogy beismerte bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, valamint őszinte megbánást tanúsított.

A hivatalos személy elleni erőszak büntetési tétele 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés,

mivel a jogalkotó fokozottan kívánja védeni a jogszerű eljárást teljesítő hivatalos személyeket. A bíróság jelezte, hogy ha a vádlott a bíróság elé állítás során más magatartást tanúsít, a súlyosító körülményekre tekintettel letöltendő szabadságvesztés kiszabására is sor kerülhetett volna.

A végzést az ügyészség és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős.