Évi 95 kiló papírhulladékot termel egy magyar

Vágólapra másolva!
A magyarok évente fejenként mintegy 95 kilogramm papírhulladékot termelnek, amelynek felét a csomagolóanyagok - főleg a vásárolt áruk borításai és a karácsonyi díszpapírok - teszik ki - írta szombati lapszámában a Népszava, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Kiemelték, hogy decemberben akár 10-15 százalékkal is nőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot.

A cikkben megszólaltatták Antal Alexát, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország kommunikációs vezetőjét, aki úgy fogalmazott: "ma, amikor naponta szembesülünk az éghajlatváltozás eredményeként bekövetkező természeti katasztrófákkal", amikor egymást érik a biodiverzitás csökkenéséről szóló hírek, nagyon fontos végiggondolni, hogy mit lehet tenni a természeti kincsek túlzott használata és az értelmetlen pazarlás ellen.

Ünnepek idején nő a felhasznált, majd szinte azonnal eldobott csomagolóanyag mennyisége, tudatos választásokkal azonban karácsonykor is mérsékelhetik ökológiai lábnyomukat az emberek - emelte ki a Népszava. Példaként említették, hogy régi kottákba, térképekbe, újságokba, képregényekbe, cipős dobozokba, továbbá nem használt terítőkbe, valamint ruhadarabokba vagy újrahasznosított papírba is lehet tenni az ajándékokat.